Kukaan ei tällä hetkellä tiedä, mihin suuntaan Lappeenrannan jätevesipuhdistamon kanssa kannattaisi kääntyä

Kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtajan mielestä Toikansuo-vaihtoehtoa pitäisi tutkia tosissaan jo siitäkin syystä, että sen valituskierreriski olisi vähäisempi kuin muissa vaihtoehdoissa.

Päivi Virta-Salo

Kaavassa oleva ET-merkintä mahdollistaa hallinto-oikeuden mielestä muun muassa vedenpuhdistamon Hyväristömäen suunnittelualueeelle, mutta kaava on sen mielestä yhdyskuntateknisen huollon alueeksi osoitetun alueen osalta kuitenkin lainvastainen.
Kaavassa oleva ET-merkintä mahdollistaa hallinto-oikeuden mielestä muun muassa vedenpuhdistamon Hyväristömäen suunnittelualueeelle, mutta kaava on sen mielestä yhdyskuntateknisen huollon alueeksi osoitetun alueen osalta kuitenkin lainvastainen.

Hyväristönmäen jätevedenpuhdistamon kaavan kaatuminen Itä-Suomen hallinto-oikeudessa hämmästyttää ja harmittaa Lappeenrannan valtuustoryhmien puheenjohtajia.
— Kaiken kaikkiaan erittäin huono tilanne. En tiedä, minkälaisia jatkotoimia tässä on mahdollisuus tehdä, koska koko tilanne näyttää niin kovin epävarmalta, tiivistää keskustan ryhmän puheenjohtaja Jouni Kemppi tuntemuksensa.
Maanantaina saadun päätöksen mukaan Hyväristönmäen kaava ei ole voimassaolevan maakuntakaavan mukainen, eikä kaava ole eritellyt tarpeeksi yksityiskohtaisesti jätevedenpuhdistamon vaikutuksia. Kaavan tarkoitus ja suunnittelualueen pinta-ala huomioon ottaen kaava on hallinto-oikeuden mukaan kumottava kokonaan.
— Tilanne näyttää hankalalta. Odottelemme nyt kaupungin jatkotoimenpiteitä. Oikein ei ole vielä saatavilla tietoa, mistä asia kiikasti ja varsinkaan, millä se korjaantuisi. Hankala tilanne, vihreitten Virpi Junttila sanoo.

"Miksei kukaan varoittanut maakuntakaavasta?"

Kokoomuksen Joonas Grönlund, joka on paitsi valtuustoryhmänsä puheenjohtaja myös kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja, ihmettelee monen muun tavoin, kuinka kaavan valmistelussa mukana olleet kaava-asiantuntijat tai viranomaiset eivät missään vaiheessa ole varoittaneet, että Hyväristönmäki voisi kompastua maakuntakaavaan.
Perussuomalaisten Ilpo Heltimoisen mielestä kaavan valmistelu ei ilmeisesti sittenkään ole ollut riittävän perusteellista, koska oikeudenpäätös oli se mikä oli.
— On mahdollista, että sieltä paljastuu jotain muutakin. Käymme läpi oikeudenpäätöstä, ja sen jälkeen teemme siitä omat johtopäätöksemme. Paino on kaupungin tulevilla päätöksillä. Valistunut arvioni on, ettei tämä sujuvasti etene, ja mutkia tulee matkaan, Heltimoinen sanoo.

130000 ihmisen jätevedet on laskettava jonnekin

Lappeenrannan kaupungin pitää päättää joulukuun puoliväliin mennessä, valittaako se hallinto-oikeuden päätöksestä vai ei. Päätöksen saaminen kaupungin tekemään valitukseen voi kestää 1—2 vuotta.
Muita vaihtoehtoja ovat uusi maakuntakaava tai jätevedenpuhdistamon sijoittaminen paikkaan, josta maakuntakaavassakin löytyy merkintä, eli Toikansuolta.

Kaiken kaikkiaan erittäin huono tilanne.


— Pitäisi tutkia, onko jätevedenpuhdistamon sijoittaminen Toikansuolle rakennusteknisesti mahdollista. Toikansuon suhteen valitusriski ainakin vaikuttaisi pienemmältä, Grönlund pohtii.
Maakuntakaavan tekijä Etelä-Karjalan liitto totesi aluesuunnittelujohtaja Marjo Walleniuksen suulla alkuviikosta, että maakuntakaavan uusiksi laittaminen on niin suuri projekti, että siihen ei yhden asian takia ryhdytä.
Voimassaoleva maakuntakaava on vuodelta 2011. Sen päivitys, eli vaihemaakuntakaava valmistui vuonna 2014. Se tehtiin tilaa vievän kaupan ratkaisujen vuoksi.
Kempin mielestä maakuntaliitollakin pitäisi olla joku vastuu kumotusta kaavasta.
— Tässä on kysymys erittäin merkittävästä asiasta, eli 130 000 ihmisen jätevesiratkaisusta. Ymmärrän, että maakuntakaavan uusimisesta lausutaan näin, mutta jotenkin tämä ongelma pitää ratkaista, eikä maakuntaliitosta ole ratkaisua esitetty, Kemppi sanoo.

Investointia siirretty eteenpäin

Lappeenrannan kaupunki ei ole vielä tehnyt päätöstä, miten se aikoo asiassa edetä. Ainoa konkreettinen toimenpide on ollut se, että uuden jätevedenpuhdistamon investointirahoja on siirretty vuodella eteenpäin.
Aikaisemmin esille noussut vaihtoehto jätevedenpuhdistamon rakentamisesta Kukkuroinmäkeen, jossa on myös muiden jätteiden käsittelylaitos, ei ole maakuntakaavan suhteen Hyväristönmäkeä paremmassa asemassa. Silläkään ei ole maakuntakaavassa merkintää jätevedenpuhdistamon paikasta.
— Se olisi paitsi kalliimpi myös ympäristön kannalta huonompi vaihtoehto. Pitkässä siirtoputkessa on aina turvallisuusongelmansa, ja veden pumppaaminen vie aina energiaa. Enkä ymmärrä, miksi pitäisi investoida putkiin eikä vedenpuhdistamisen laatuun, Junttila sanoo.


Hallinto-oikeuden päätös löytyy Lpr:n kaupungin sivulta kohdasta Päätöksenteko/Kuulutukset


Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat