Lappeenrannan kaupunginhallitus nielaisi maakuntakirjaston, Monarin ja jäähallin tilaselvitykset

Inka Nordlund

Talousarvioesityksessä  irtisanomisia ei tule, jos toimialat saavuttavat talouden tasapainottamisohjelman mukaiset tavoitteet.
Henkilöstön lomautukset ovat mahdollisia, jos toimiala ei muuten pääse menokehykseensä, eli rahaa uhkaa kulua sovittua enemmän. Koneasentaja Pekka Silonsaari työskentelee kaupungin Opintien varikolla.
Talousarvioesityksessä irtisanomisia ei tule, jos toimialat saavuttavat talouden tasapainottamisohjelman mukaiset tavoitteet. Henkilöstön lomautukset ovat mahdollisia, jos toimiala ei muuten pääse menokehykseensä, eli rahaa uhkaa kulua sovittua enemmän. Koneasentaja Pekka Silonsaari työskentelee kaupungin Opintien varikolla.

Velkamäärän pieneneminen ja sovittu sopeutuskuuri auttavat turvaamaan Lappeenrannan palvelut. Jos talous lähtee kasvuun, lähivuosina kukkaronnyörejä voi jopa höllentää.

Näin arvioitiin Lappeenrannan kaupungin talousarvioesityksen tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Ainoastaan teatterin vuokrakustannuksiin annettu 500 000 euron lisämääräraha herätti kaupunginhallituksen budjettikäsittelyssä eripuraa. Perussuomalaiset eivät olisi lisämäärärahaa hyväksyneet, vaan teatterin vuokratuki olisi pitänyt kattaa kulttuuritoimen sisältä niin, ettei säästöä oteta kirjastosta. Muu hallitus pysyi kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan aiemmin julkistaman talousarvioesityksen kannalla.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) kertoi, että budjettiesitykseen lisättiin muun muassa päätös selvittää subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen vaikutukset sekä päiväkotiverkon harventamisen vaikutukset. Kaupunginhallitus voi selvitysten perusteella tarvittaessa ratkaista esiin tulleita pulmia.

Kaupunginhallitus hyväksyi sen, että nuoriso- ja monitoimitalo Monarin sekä maakuntakirjaston toimintojen siirtäminen muihin tiloihin selvitetään.

— Mutta sen voi jo tässä vaiheessa sanoa, että Ison-Kristiinan kannattaa etsiä tyhjiin Anttilan tiloihin muut vuokralaiset, sanoi Kakkola.

Jäähallille hallitus tyytyi tässä vaiheessa varaaman korjausrahat.

— Jäähalli voi nousta esiin lähivuosina, mutta nyt se saatetaan turvalliseen kuntoon sekä selvitetään samalla, rakennetaanko uusi vai korjataanko vanhaa.

Strategia- ja talousjohtaja Olli Naukkarinen kuvailee onnistunutta lainamäärän vähennystä ”kovaksi tempuksi”. Vaikka talouden matokuuri jatkuukin ensi vuonna, Naukkarinen uumoilee helpotusta vuosien 2019 ja 2020 tienoilla.

— Jos talous lähtee kasvuun, tuolloin voi ehkä jo harkita maksujen ja verojen alentamista tai menojen lisäystä.

Kaupungin nettomenot laskevat ensi vuonna 3,5 prosenttia ja pelkästään omien toimintojenmenot peräti 5,4 prosenttia.

— En muista, milloin tämmöisiä lukuja olisi esitelty, sanoi kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.