Elli Makkonen pääsi ihmishissiin, kun kotitalon hissi on remontissa

Inka Nordlund

Sami Talka (edessä) ja Antti Kekäläinen ottavat Elli Makkosen kyytiin ja kantavat 80 askelmaa ylös viidenteen kerrokseen.
Sami Talka (edessä) ja Antti Kekäläinen ottavat Elli Makkosen kyytiin ja kantavat 80 askelmaa ylös viidenteen kerrokseen.

Taksinkuljettaja Heikki Häkämies tuo Elli Makkosen, 92, Sammonlahden päivätoiminnasta kotiin Lappeenrannan Väinölänkadulle. Ovella ovat vastassa Sami Talka ka Antti Kekäläinen. Makkonen pääsee ihmishissillä kotiinsa viidenteen kerrokseen.

— Ei tämä niin vaikeaa ole, kun on tekniikka hallussa ja hyvä tuoli. Kyllähän tässä saa vähän puuskuttaa, mutta kun on hyvät lihakset ja hyvä kunto, niin hommahan toimii, Talka vakuuttaa.

Kun Makkosen kerrostalossa Väinölänkadulla alkoi hissiremontti, näytti, että hän jää jumiin viidennen kerroksen asuntoonsa.

— Äiti on käynyt joka perjantai päivätoiminnassa Sammonlahdessa. Olisi ollut liian pitkä väli jättää monen viikon käynnit väliin, Pentti Makkonen sanoo.

Hän toimii äitinsä omaishoitajana oman työnsä ohella.

Makkonen ei olisi pystynyt äitiään alas ja ylös auttamaan, ja taksikin saattaa vain ovelta ja takaisin ovelle. Hän kuuli Sami Talkan palvelusta ja otti yhteyttä.

Kantoapu järjestyi, ja Elli Makkonen on jo kolmena perjantaina kannettu aamulla alas taksille ja iltapäivällä ylös kotiin.

— Ensimmäisellä kerralla vähän pelotti, hän kommentoi.

Elli Makkosen hissiongelma on väliaikainen, mutta pysyvänä ongelma on laaja.

— Etelä-Karjalassa ei ole havahduttu kuntalaisten harmaantumiseen. Olisiko kyse kitsastelusta tai itsekkyydestä? Ei hissi loppupeleissä ole niin kallis, sanoo Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) hoivajohtaja Taina Jaako.

— Esteetön kulkeminen on itsenäisen elämän turvaamisen kannalta perusasioita, hän muistuttaa.

Rakennusavustuksista huolimatta hissien rakentaminen on ollut verkkaista.

Imatralla on yksi neljän hissin kohde juuri valmistunut ja yhdestä kohteesta on varaus. Hissittömiä kerrostaloja on 199.

Lappeenrannassa on toissa ja viime vuonna avustuksen turvin rakennettu 13 hissiä neljään taloon. Hissittömiä kerrostaloja on 367.

Aiheesta laajemmin päivän painetussa lehdessä ja Etelä-Saimaan mobiilisovelluksessa.

Kaija Lankia

Luetuimmat