Suden karkotus päättyi keskelle Mietinsaarta, josta eläin ei suostunut enää liikkumaan — Jälkihavaintojen mukaan susi poistui kuitenkin yöllä saaresta Joutsenon Karsturantaan

Tiheämmin asutulle alueelle siirtyneen suden liikkeitä seurataan jatkossakin.

Hannu Huttu

Yksinäinen susi poistui jäitä pitkin Joutsenon Karsturantaan.
Yksinäinen susi poistui jäitä pitkin Joutsenon Karsturantaan.

Yksinäistä sutta ei saatu lähtemään Mietinsaaresta karkotusoperaation aikana, mutta paineen alle joutunut eläin päätti poistua saaresta yön turvin. Poliisi myönsi luvan karkottamiseen lauantai-illalla, ja Joutsenon riistanhoitoyhdistyksen jäsenet aloittivat suden karkottamisen sunnuntaiaamulla. 2-3 henkilön ryhmä paikansi suden ja alkoi seurata sitä kahdella moottorikelkalla sekä telamönkijällä. Karkottajat saivatkin painostettua suden liikkeelle, ja se pakeni edellä seitsemän kilometrin lenkin.

Takaa-ajon aikana susi havaittiin kerran noin 100 metrin etäisyydeltä. Silminnäkijä Juha Kuisman mukaan kyseessä oli iso yksilö.

— Suden tassunmitta on kymmenen senttimetriä. Kyseessä on aikuinen yksilö, Joutsenon riistanhoitoyhdistyksen suurpetoyhdyshenkilö Jari Suuronen kuvailee.

Karkotus kuitenkin keskeytyi saaren keskiosaan, josta susi ei enää suostunut liikkumaan jäille ja aukeille. Karkotus keskeytettiin kello 20.20.

Poistui yöllä

Yön aikana susi oli kuitenkin itse päättänyt poistua saaresta. Jälkihavaintojen mukaan se on ylittänyt jään kulkien Joutsenon Karsturantaan, joka on noin 4-5 kilometrin päässä Mietinsaaresta. Suurosen mukaan tilannetta seurataan ja karkotustoimenpiteitä jatketaan, mikäli asukkaat raportoivat uusia pihakäyntejä. Suuronen kuvailee tilannetta ongelmien siirtämiseksi.

— Nyt susi on Mietinsaarta paljon tiheämmin asutummalla alueella.

Suuronen epäilee yksinäisen suden saapuneen alunperin Ruokolahden saloilta. Se seurasi luultavasti Utulankylän ja Kyläniemen suunnasta tullutta kolmen suden laumaa, jonka Suuronen puolestaan veikkaa palanneen takaisin omalle reviirilleen. Lauma tappoi viikko sitten maanantain vastaisena yönä kaksi koiraa Ruokolahden Mietinsaaressa. Yksinäisestä sudesta saattaa tulla vielä lisää havaintoja.

— Se kiertelee ja kaartelee alueella. Jäällä se pääsee liikkumaan huoleti.

Pihapiirissä tehdyt susihavainnot tulee Suurosen mukaan tehdä suoraan hätäkeskukseen.

— Kynnystä hätäkeskukseen soittamiseen ei pidä olla. Kyseessä on poliisiasia ja heillä on toimintaohje jatkoon.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.