Eksote valmistautuu yt-neuvotteluihin, ”Tällä menolla ei voi jatkaa”, sanoo toimitusjohtaja Timo Saksela— Eksoten hallitus ilmoittaa ottavansa kuntien taloushaasteet vakavasti

Kustannussäästötoimenpiteet koskevat koko organisaatiota, kaikkia toimintoja ja koko henkilöstöä.

Kai Skyttä

Eksote valmistautuu yt-neuvotteluihin. Eksoten palveluksessa on noin 5 000 työntekijää.
Eksote valmistautuu yt-neuvotteluihin. Eksoten palveluksessa on noin 5 000 työntekijää.


Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) valmistautuu yt-neuvotteluihin. Eksoten hallitus päätti keskiviikon seminaarissaan yksimielisesti antaa valtuudet valmistella yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamista.

— Tällä menolla ei voi enää jatkaa. Jos emme aidosti tee jotain isoa rakenteellista muutosta, emme pääse tavoitellulle kustannusuralle, sanoo toimitusjohtaja Timo Saksela.

Pikavoittoja ei haeta eikä vain raha ratkaise. — Timo Saksela

Säästöt koskevat koko organisaatiota, kaikkia toimintoja ja koko henkilöstöä. Saksela valmistelee toimenpiteitä lokakuun 9. päivän hallituksen kokoukseen.

— Nyt näyttää siltä, että ensi vuoden budjetissa on vielä useita miljoonia euroa liikaa menoja. Pikavoittoja ei haeta eikä vain raha ratkaise.

Saksela pitää selvänä, ettei millään lomautuksilla selvitä.
— Sen voin sanoa suoraan, että lomautukset eivät riitä. Kyse on niin isosta kuilusta. On tehtävä isoja uudistuksia, joilla aidosti saadaan säästöjä aikaan. Näin kustannukset pysyvät hallittuina tulevaisuudessa.

Henkilöstölle lähti tiedote samantien

Säästöt tuovat henkilöstölle epävarmuutta ja vaikuttavat Eksoten imagoon.
— Kyse on myös koko Etelä-Karjalan vetovoimasta, sanoo Saksela.

Henkilöstölle tiedotettiin asiasta hetikohta hallituksen seminaarin jälkeen.
— Tämmöisissä tilanteissa tiedottaminen on aivan kriittinen asia, arvioi Saksela.

Etelä-Saimaa ei tavoittanut keskiviikkoiltana henkilöstön edustajia kommentoimaan tilannetta.

Palveluihin tulee muutoksia

Palveluihin on odotettavissa muutoksia. Tarkoittaako säästöjen hakeminen palvelujen karsimista ja keskittämistä?

— Se voi tarkoittaa myös keskittämistä. Joka tapauksessa palveluihin on pakko jollain tavalla puuttua. Tärkeintä edelleen on kuitenkin se, että kuntalaiset saavat palvelut ja että ne ovat riittävän laadukkaita, selvittää Saksela.

Eksote ei ole saanut kurottua umpeen kuluvankaan vuoden alijäämää toivotulla tavalla. Jo aloitetut säästötoimet jatkuvat.

Viime keväänä Eksote päätti aloittaa 30,7 miljoonan euron tasapainotusohjelman. Ohjelman mukaan Eksoten nettotoimintamenot voisivat kasvaa 1,5 prosenttia vuodessa vuosina 2020 — 2023.

Kymmenen miljoonan euron kuilu

Ensi vuoden kasvuprosentti saattaa olla esimerkiksi 3.3.

— Tällä hetkellä puhutaan yli 10 miljoonan euron erosta tavoitteeseen nähden. Päästäänkö ensi vuonna kasvussa edes 3,3 prosenttiin tai jopa sen alle, jää nähtäväksi, sanoo Saksela.

Sakselan mukaan Eksotelta poistuu ensi vuonna tuloja tai tulee valtiolta uusia vaateita 8 — 9 miljoonan euron edestä. Lisäksi tänä vuonna syntyy alijäämää.

Tällä hetkellä koko vuoden tuloksen ennakoidaan olevan 6,7 miljoonaa euroa alijäämäinen, mutta kuitenkin 1,2 miljoonaa euroa parempi, mitä käyttösuunnitelmassa on arvioitu.

Kuntien ahdinko syvenee

Kuntien ahdinko kasaa Eksotelle säästöpaineita. Kuntajohtajien neuvottelukunta kokoontui tiistaina ja evästi Eksotea tiukasti.

Eksoten hallitus ilmoittaa, että se ottaa kuntien taloushaasteet vakavasti.

Etelä-Karjalan kuntien taloudellinen tilanne on vaikea. Eksoten tulos vaikuttaa voimakkaasti kuntien talouteen, koska kuntien kuluista Eksoten osuus on noin 50─60 prosenttia.

— Usealla kunnalla on nyt-neuvottelut menossa tai alkamassa. On pakko yrittää helpottaa kuntien tilannetta. Ennestään korkeita veroprosentteja ei voi loputtomiin korottaa. Tämä asia on koko alueen kannalta järisyttävän tärkeä, toteaa Saksela.

Yt-neuvotteluja käydään jo joissakin sairaanhoitopiireissä, muun muassa Kymsotessa.

Juttua ja otsikoita täydennetty sekä muokattu klo 21.00