Eksoten lisälasku uhkaa laittaa Taipalsaaren kunnan polvilleen — Kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Pitkänen: "Jos lasku jää tällaisena voimaan, en tiedä, miten selvitään"

2,3 miljoonan euron lisämaksua ei hyväksytä automaattisesti. Tilinpäätöskin myöhästyy laskun takia.

Minna Mänttäri

Taipalsaaren kunnan kassa tyhjenee pohjia myöten, jos Eksoten lisälasku lankeaa kokonaisuudessaan maksettavaksi.
Taipalsaaren kunnan kassa tyhjenee pohjia myöten, jos Eksoten lisälasku lankeaa kokonaisuudessaan maksettavaksi.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) lisälaskulla voi olla dramaattiset seuraukset Taipalsaaren kunnalle. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Pitkänen (kesk.) sanoo suoraan, että 2,3 miljoonan euron vaade laittaa kunnan polvilleen.

— Jos lasku jää tällaisena voimaan, en tiedä, miten selvitään, Pitkänen toteaa.

Jos lasku jää tällaisena voimaan, en tiedä, miten selvitään. - Taisto Pitkänen

Taipalsaarelaiset ihmettelevät, miksi asukaskohtaiset terveydenhuollon kustannukset ovat nousseet lähes kymmenen euron verran parin vuoden aikana. Samaan aikaan Imatran kaupunki saa Eksotelta miljoonaluokan palautuksia.

Pitkäsen mukaan Taipalsaari on pyytänyt kuntaneuvottelua, jossa Eksote selvittäisi, mistä huomattavat korotukset johtuvat. Taipalsaari ei missään tapauksessa aio automaattisesti hyväksyä sille esitettyjä vaatimuksia.

Tilinpäätös myöhästyy

Lisälaskun lähettämisen ajankohta kiukuttaa sekin taipalsaarelaisia. Tieto lisäerästä tuli kuntaan 14. maaliskuuta, eli juuri silloin, kun viime vuoden tilinpäätös oli viimeistelyvaiheessa.

Yhden luvun muutos vaati koko tilinpäätöskirjan läpikäymisen, eikä työtä ehditty tehdä ennen viime tiistaista kunnanhallituksen kokousta. Tilinpäätöksen käsittely siirtyy siten huhtikuun 10. päivään.

Kuntalain mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Lain kirjan ei tällä kertaa täyty Taipalsaarella, mutta runsaan viikon myöhästymisestä ei pitäisi tulla sanktioita etenkään, kun asiasta on keskusteltu tilintarkastajien kanssa.

— Tilinpäätös ei saa antaa väärää kuvaa kunnan taloudellisesta tilanteesta. Olisi syntynyt isompi haloo, jos tilintarkastajat olisivat keksineet, ettei lisäerää huomioida laskelmissa, hallintojohtaja Johanna Mäkelä toteaa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset