Korkeapaine toi talvisen sumun myös Etelä-Karjalaan

Perjantaina päivällä eri puolilla Etelä-Suomea havaittiin voimakasta sumua.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Helena Laakso sanoo, että perjantaina havaittu voimakas sumu on seurausta korkeapaineen ja kosteuden yhdistelmästä.

—Sumua tiivistyy kosteudesta, jota on maan pinnalla. Talvella esiintyvä sumu ei ole mitenkään ihmeellistä, kyllä sumua talvellakin tulee, Laakso sanoo.

Paikoitellen sumuverho on ollut voimakas, mutta lyhyen matkan päässä sää on ollut mitä parhain.

—Tällainen äkillinen sumun loppuminen voi riippua esimerkiksi maastosta, Laakso arvioi.

Ilmatieteen laitokselta saatujen tietojen mukaan perjantaina on esiintynyt sumua erityisesti maan etelä- ja itäosissa. Sumua muodostuu lisää sen jälkeen, kun aurinko laskee, Laakso kertoo.

Viikonloppuna sää kaakossa vaihtelee. Päiväsaikaan lämpömittari käväisee muutaman asteen plussan puolella, mutta aamuisin ja öisin on pakkasta.

Sumua saattaa esiintyä myös tulevana viikonloppuna, Laakso toteaa.

— Sumun määrä ei tulevina päivinä riipu niinkään lämpötilasta, vaan tuulen voimakkuudesta. Lauantaina ja sunnuntaina tuulen voimakkuus lisääntyy, mikä vähentää sumun esiintymistä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.