Polyesterisukka kovettuu putkeksi — Lappeenrannan keskustan alueella uusitaan jätevesiputkia joulu- ja tammikuussa

Eniten työt vaikuttavat liikenteeseen. Tammikuussa töitä tehdään Hietalankadulla, Savonkadulla, Kauppakadulla ja Ratakadulla.

Kai Skyttä

Snellmaninkadun työmaan kohdalla nopeusrajoitus on laskettu 30 kilometriin tunnissa. Viimeiset asennukset työmaalla tehdään torstaina.
Snellmaninkadun työmaan kohdalla nopeusrajoitus on laskettu 30 kilometriin tunnissa. Viimeiset asennukset työmaalla tehdään torstaina.

Vesihöyry tupruaa putkesta kuin savu savupiipusta. Lappeenrannan Snellmaninkadulla tehdään tällä viikolla jätevesiviemärin saneerausta. Työtä tehdään Snellmaninkadulla suurin piirtein Mutkakadun ja Lentäjäntien välisellä alueella. Työmaalla on 11 työntekijää.

Työ tehdään sukkasujutuksena, pääurakoitsija Aarsleffin projektipäällikkö Suvi Börman kertoo.

— Tässä on sukan asennusprosessi kesken. Asennamme viemäriin polyesterisukan, joka on kyllästetty polyesterihartsilla. Sitä lämmitetään tiettyyn lämpötilaan. Lämmön vaikutuksesta polyesterisukkaa kovettuu muoviputkeksi.

Ilmassa leijuu hieman epämiellyttävä haju. Se on styreenin hajua. Styreeni on suurina pitoisuuksina vaarallinen aine.

— Pitoisuus on hyvin pieni. Se ei aiheuta mitään terveydellistä haittaa näillä pitoisuuksilla. Siitä ei tarvitse olla huolissaan, Börman sanoo.

Tämän viikon torstaina Snellmaninkadulla tehdään viimeiset asennukset, sitten osuus on valmis.

Kai Skyttä

Lappeenrannan Snellmaninkadun työmaalla leijui vesihöyryä tiistaina iltapäivällä. Se liittyy jätevesiviemärien uusimiseen sukkasujuttamalla.

Vanhat putket huonossa kunnossa

Tammikuussa jätevesiviemäreitä uusitaan Hietalankadulla, Savonkadulla, Kauppakadulla ja Ratakadulla.

Viemäriputkia uusitaan nyt Lappeenrannan keskustan alueella, sillä määräaikaiskuvauksissa huomattiin putkien olevan niin huonossa kunnossa, että ne on uusittava, Lappeenrannan Energiaverkkojen verkostomestari Vesa Kääriä toteaa.

Rakennusalan työt keskittyvät kesään, ja silloin rakennusyrityksissä paiskitaan töitä. Talvella töitä on kesää vähemmän.

— Meille tämä on hieman halvempaa, kun työ tehdään hiljaiseen aikaan, Kääriä sanoo.

Asennettavien putkien pitäisi kestää ainakin 50 vuotta.

Börman kertoo, että ensimmäinen Aarsleffin asentama sukka asennettiin Lontoossa Thames-joen alle vuonna 1972. Putki on Börmanin mukaan edelleen hyvässä kunnossa.

Sekin etu sukittamisessa on, ettei tarvitse kaivaa maata auki. Jos kaivetaan ja laitetaan maata putken päälle, maaperä painuu ja aiheuttaa kuormitusta putkelle.

Kai Skyttä

Vanhan putken sisään asennettua polyesterihartsilla kyllästettyä sukkaa lämmitetään, jolloin sukka kovettuu muoviputkeksi. Sen jälkeen sitä jäähdytetään, jolloin lämmintä vesihöyryä päästetään ulos, pääurakoitsija Aarsleffin projektipäällikkö Suvi Börman sanoo.

Jätevedet pumpataan uusittavan kohdan ohi

Jätevesiputkien uusiminen ei vaikuta lähitalojen asukkaisiin mitenkään, sillä työn ajaksi viemäri tulpataan ja jätevedet pumpataan letkua pitkin ohi saneerattavan kohdan.

Talvi ei haittaa työtä, vasta 20 asteen pakkasessa työ alkaa olla vaikeaa.

— Pakkanen aiheuttaa haasteita ohipumppauksiin. Joka ilta, kun sammutamme pumput, letkut on puhallettava tyhjäksi, etteivät ne jäädy, Börmän sanoo.

Liikenteeseen vaikutuksia on hieman enemmän. Snellmaninkadun työmaan kohdalla nopeusrajoitus on laskettu 30 kilometriin tunnissa.

Kun saneeraus etenee Kauppakadun ja Savonkadun risteykseen, Savonkadulle ja Savonkadulta kääntyminen kielletään päivän ajaksi.

Meille tämä on hieman halvempaa, kun työ tehdään hiljaiseen aikaan. — Vesa Kääriä

Liikenne ohjataan kulkemaan esimerkiksi Savonkadun ja Hietalankadun risteyksen kautta, Börman sanoo.

Jos kaikki sujuu aikataulun mukaan, 9.—11. tammikuuta saneerausta tehdään Ratakadun ja Kauppakadun risteyksessä.

— Ratakadun ja Kauppakadun risteyksessä asennukset tehdään yöaikaan, sillä siinä on niin paljon liikennettä, Börman kertoo.

Börman neuvoo Savonkadun omakotitaloissa asuvia varmistamaan, että viemäreiden hajulukoissa on vettä, kun saneeraustyö alkaa Savonkadulla,

— Jos vesilukot ovat täynnä, haju ei pääse kiinteistöön. Jos jossain on esimerkiksi kuivunut lattiakaivo, sen kautta voi levitä inhottava haju, hän sanoo.

Kai Skyttä

Viemäriputkia uusitaan nyt Lappeenrannan keskustan alueella, sillä määräaikaiskuvauksissa huomattiin putkien olevan niin huonossa kunnossa, että ne on uusittava, Lappeenrannan Energiaverkkojen verkostomestari Vesa Kääriä kertoo.

Kai Skyttä

Maan alle sukittamalla tehty viemäriputki näyttää tällaiselta.