Pyry Eskelinen Lappeenrannan Ylämaalta väläytti helpottuneen hymyn perjantaina – Viiden peräkkäisen päivän putki ylioppilaskirjoituksia oli melkoinen urakka

"Nyt voi jo hengähtää ja pääsee myös nukkumaan pois univelkaa"

Mika Strandén

Pyry Eskelinen aikoo opiskelemaan kauppatieteitä Tampereen yliopistoon.
Pyry Eskelinen aikoo opiskelemaan kauppatieteitä Tampereen yliopistoon.

Abiturientti Pyry Eskelinen Lappeenrannan lyseon lukiosta on huojentunutta nuorta miestä perjantaina iltapäivällä keskustan kahvilassa.

Takana on rankka viiden peräkkäisen päivän putki ylioppilaskirjoituksia. Yöunet ovat jääneet vähiin, kun perinteinen välipäivä eri aineiden välillä puuttui.

– Kun pääsi kokeesta, oli vain yksi ilta aikaa kerrata pääkohtia ja tärppejä seuraavaa päivää varten. Piti keskittyä tärkeisiin ja pakollisiin aiheisiin.

Eskelinen kirjoitti pakollisina aineina pitkän englannin, matematiikan, äidinkielen sekä reaaliaineista historian. Ylimääräisiä olivat ruotsi ja uskonto.

Stressi iski, kun kirjoitusaikataulu selvisi

Kirjoitukset päätettiin poikkeuksellisesti niputtaa ja aikaistaa tänä keväänä koronaepidemian takia.

Pyry Eskelinen hymähtää, ettei ollut aluksi uskoa päätöstä ja taisi vähän säikähtääkin. Etukäteen ajatuksissa oli, että jokaiseen aineeseen voisi keskittyä kaikessa rauhassa.

Kun siihen ei ollut mahdollisuutta, alkoi jännittää, miten kävisi.

Samanlainen stressi vaikutti koettelevan myös luokkakavereita ja rinnakkaisluokkalaisia.

– Vanhempien ja kavereitten tuki auttoi suhteuttamaan tilanteen. Muutos kirjoitusten aikatauluun tehtiin meidän hyväksemme, että ehdimme valmistua.

Historia jännitti eniten

Eniten etukäteen vaivasi historia, joka oli ohjelmassa ylimääräisenä aineena. Siinä oli eniten luettavaa. Huoli osoittautui turhaksi.

– Ainakin omasta mielestä kysymykset osuivat historiassa ja uskonnossa juuri niihin tärppeihin, joihin olin viime hetkillä varautunut. Toivotaan, että onnistuin.

Perjantaina urakka päättyi pitkän englannin kokeeseen.

Alunperin haastattelu oli sovittu iltapäiväkolmeen, jolloin tehtävät piti viimeistään jättää. Pyry Eskelinen luovutti paperinsa lähes kolme tuntia ennen takarajaa.

– Olin korottamassa aikaisempaa arvosanaani, joka jäi ensimmäisellä kerralla jännittämisen takia alle oman tasoni.

Kiikarissa kauppatieteen opinnot

Nuoren miehen tulevaisuudensuunnitelmat ovat vakaasti paketissa.

Kesätyö odottaa kaupan kassalla kotikylässä Ylämaalla toukokuun alusta syyskuun loppuun.

– Ensi tammikuussa menen armeijaan.

Hakupaperit lähtevät jo tänä keväänä ensisijaisesti Tampereen yliopistoon.

Pyry Eskelinen haluaa opiskelemaan kauppatieteitä suomeksi. Jos se ei tärppää, vaihtoehtona on kauppatieteitä ruotsiksi Turussa.

Hän naurahtaa, että yläkouluikäisenä haaveissa väikkyi opettajan ammatti. Ensimmäinen tunti luokkahuoneessa työelämään tutustumisjaksolla käänsi kelkan äkkijyrkästi.

– Tajusin, etten haluaisi olla jatkuvasti töissä sellaisessa hälinässä.

Korona siirtää surffausretken

Kirjoitusten päätyttyä Pyry Eskelinen olisi pakkaamassa matkalaukkuja ja suuntaamassa kavereittensa kanssa kohti Portugalin houkuttelevia surffausaaltoja. Ellei koronaepidemia olisi rantautunut Eurooppaan.

– Siirrämme surffausretkeä myöhemmäksi. Meillä on aikaa.

Kommentoidut