Konduktööri oli valppaana ja vietnamilaispariskunnan pääsy Vainikkalan kautta Suomeen evättiin — Kolmas henkilö vangittiin seuraavana päivänä Helsingissä ja asiaa tutkitaan laittoman maahantulon järjestämisenä

Pariskunnan mukana ollut ruotsalainen on vangittuna Suomessa. Tapaus voi olla osa laajempaa kokonaisuutta, sillä esitutkinnassa paljastui viitteitä järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Veikko Mäenpää

Vietnamilaiset pyrkivät Pietarista Allegrolla Vainikkalan kautta Suomeen ja Helsinkiin.
Vietnamilaiset pyrkivät Pietarista Allegrolla Vainikkalan kautta Suomeen ja Helsinkiin.

Rajavartiolaitos kertoo saaneensa päätökseen esitutkinnan, jossa tutkittiin vietnamilaispariskunnan järjestämistä laittomasti Suomeen. Kaksikko oli tarkoitus tuoda Pietarista Allegro-junalla Vainikkalan kautta Helsinkiin.

Tapaus sattui Pietarissa noin kuukausi sitten. VR:n konduktööri oli kiinnittänyt huomiota pariskuntaan estäen heidän matka-aikeensa, sillä asiakirjat eivät vaikuttaneet aidoilta. Vietnamilaisten mukana oli kolmas Ruotsissa asuva ruotsalainen henkilö, jonka asiakirjat konduktööri myös tarkisti. Kolmikko oli yrittänyt junan kyytiin samana päivänä vielä uudestaan.

Kun Venäjältä järjestetään Suomeen ihmisiä, puhutaan aina tuhansista euroista.

— Kolmas henkilökään ei noussut junaan, vaan hänet otettiin kiinni seuraavana päivänä Helsingin satamasta, kun hän oli saapunut laivalla Suomeen. Hänet vangittiin esitutkinnan ajaksi epäiltynä törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä osana järjestäytynyttä rikollisuutta, tutkinnanjohtaja, luutnantti Jyri Siitari Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksiköstä kertoo.

Vietnamilaispariskunnan olinpaikasta ei ole tällä hetkellä tietoa. Siitari arvioi, että heidät on voitu yrittää siirtää muualla Eurooppaan, muttei Suomen kautta. Toistaiseksi tehdyn tutkinnan perusteella tapaus voi olla osa laajempaa kokonaisuutta.

— Tällä aikataululla ja näillä kyselyillä sekä selvityksillä, mitä ehdimme tehdä voi olla, että tämä liittyy isompaan juttuun. Voi myös olla, että tämä oli koepallo, jolla testattiin reittiä.

Konduktööri toimi esimerkillisesti

Siitari sanoo, että vietnamilaiset olivat nuoria aikuisia. Tapauksessa poikkeuksellista oli konduktöörin esimerkillinen toiminta.

— Toimenpiteet olivat täysin oikeita. Tilanteessa huomioitiin myös kolmas henkilö, hänen kanssaan kommunikoitiin ja hänen paperinsa tarkistettiin. Muutenhan tilanne olisi jäänyt täysin pimeäksi, jos emme olisi saaneet tietoa, kuka siellä on ollut niin sanotusti puhemiehenä.

Viime vuonna paljastui Saimaan kanavan laaja ihmissalakuljetustapaus, ja Siitari sanoo, että salakuljetusbisneksessä kysyntä ja tarjonta kulkevat käsi kädessä.

— Silloin kun rajat ovat tiukat, on vaikeampi päästä eteenpäin ja hinnat nousevat. Kun rajat ovat auki, hinnat ovat halvempia. Schengen-alueen ulkorajan puhkaiseminen on aina hankalampaa. Rikollisjärjestöt pyrkivät kehittämään omaa toimintaansa ja tekotapoja. Kun Venäjältä järjestetään Suomeen ihmisiä, puhutaan aina tuhansista euroista.

Rajavartiolaitos kertoo tehneensä esitutkinnan aikana kansainvälistä yhteistyötä Europolin kanssa. Tapaus on siirtynyt Helsingin syyttäjänvirastoon syyteharkintaan.

Luetuimmat