Nyt tapahtuu mielenkiintoista ilmakehässä, sanoo Ilmatieteen laitos — Polaaripyörteen jakautuminen voi tietää kylmää säätä helmikuun lopusta alkaen

Kun polaaripyörre jakautui stratosfäärissä talvella 2013, seurauksena oli harvinaisen kylmä maaliskuu.

Kai Skyttä

Maaliskuusta saattaa tulla tavallista kylmempi.
Maaliskuusta saattaa tulla tavallista kylmempi.

Ilmakehän stratosfäärissä on tapahtunut äkillinen lämpeneminen. Lämpenemisestä voi seurata tavallista kylmempää säätä lähiviikoiksi, kertoo Ilmatieteen laitos.

Lämpenemisen aiheutti polaaripyörteen jakautuminen. Se nosti stratosfäärin puolivälin lämpötilaa noin 20—30 celsiusastetta pitkän ajan keskiarvon yläpuolelle. Pyörre jakautui pohjoisen pallonpuoliskon napa-alueen yläilmakehässä.

Korkeapaine tietää kylmää

Äkkilämpenemisestä seuraa yleensä korkeapaine pohjoisnavan ylle. Korkeapaine lisää kylmemmän sään todennäköisyyttä Euraasian pohjoisosissa ja Pohjois-Amerikan itäosissa. Vaikutus kestää jopa kaksi kuukautta.

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen tuoreimmassa ennusteessa kerrotaan, että Suomeen on odotettavissa tavanomaista kylmempää säätä helmikuun lopulta maaliskuun puoliväliin asti. Pitkä ennuste on kuitenkin epävarma.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Vuonna 2013 oli harvinaisen kylmä maaliskuu

Vastaavia äkkilämpenemisiä sattuu keskitalvella noin joka toinen vuosi. Viimeksi stratosfääri lämpeni merkittävästi talvisaikaan vuonna 2013.

Tuolloin seurauksena oli harvinaisen kylmä maaliskuu. Harvinaisen kylmällä tarkoitetaan sitä, että yhtä kylmää tai kylmempää on keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Suomessa äkkilämpenemistä seuranneiden kuukausien lämpötila on ollut keskimäärin vajaan asteen verran tavanomaista kylmempi.

Vaihtelu on kuitenkin suurta, ja joka kolmannessa tapauksessa sää on ollut kylmän sijaan tavallista lauhempi.