Itä-Suomen poliisi selvitti laajan petosrikossarjan — seurue maksoi ilman katetta, miehistä tehtiin yli 20 rikosilmoitusta

Itä-Suomen poliisi on selvittänyt Itä-Suomessa petoksia, joissa nuoret miehet tekivät asioimalla kauppaliikkeissä ja maksamalla ilman katetta. Rikossarja tehtiin maaliskuussa.

Tapauksen osalta yksi henkilö on edelleen vangittuna. Itä-Suomessa miehistä on tehty 20 eri rikosilmoitusta. Rikoksilla hankitun omaisuuden yhteisarvo on yli 28 000 euroa, poliisi tiedottaa.

Tutkinta sai alkunsa Varkaudesta ja Savonlinnasta 22.—23. maaliskuuta tapahtuneiden rikosten selvittämisestä.

Savonlinnassa seurue oli asioinut soitinliikkeessä sekä työkoneita myyvässä kauppaliikkeessä. Seurue hankki soittimia noin 8 500 ja työkoneita lähes 3 000 euron arvosta.

Tekotapa kaikissa tapauksissa on ollut samanlainen. Ostajana toiminut mies on pyytänyt maksukortilla suoritetussa maksutapahtumassa pin-koodin varmennekyselyn ohittamista. Lisäksi myyjä on luovuttanut maksupäätelaitteen ostajan käsiteltäväksi.

Ostaja on pystynyt manipuloimaan maksutapahtumaa niin, että maksu on myyjän näkökulmasta näyttänyt maksetulta, vaikka todellisuudessa näin ei ollut. Vasta seuraavana päivänä myyjäliikkeessä on selvinnyt, ettei maksua ole tosiasiassa tapahtunut.

Esitutkinnan aikana kaksi seurueen jäsentä on vangittu ja toinen näistä henkilöistä on edelleen vangittuna. Vangittuna olleet henkilöt jäivät etsintäkuulutuksen perusteella kiinni Itä-Uudellamaalla. Esitutkinnassa on kuulusteltu rikoksesta epäiltyinä yhteensä neljää eri henkilöä. Yksi rikoksesta epäilty on edelleen tavoittamatta ja hänet on etsintäkuulutettu.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että edelleen vangittuna oleva henkilö on pääasiassa vastannut maksukortilla tehdyistä ostoista.

Asianomistaja-tahoina kokonaisuudessa on edellä mainittujen kauppaliikkeiden lisäksi ollut ravintoloita, taksiyrittäjiä ja hotelli.

Vangittua henkilöä epäillään vastaavalla tekotavalla Etelä-Suomen alueella loppuvuoden 2016 aikana tapahtuneesta petoskokonaisuudesta. Sen esitutkinnasta vastaa Itä-Uudenmaan poliisilaitos.

Poliisi kehottaa kauppaliikkeitä huolellisuuteen maksukortilla tapahtuvissa maksutapahtumissa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.