Uukuniemelle uusi kyläkauppa ja kahvila-baari — ”Eihän tämä mikään tuottava bisnes ole”, myöntää yksi yrittäjistä

Vanhan kaupparakennuksen ja pankkikiinteistöön avautuvan Uukuniemen kyläkaupan väliin jäävään entiseen kunnantaloon tulee hostelli.

Katri Levänen

Tähän avataan kesäkuussa Uukuniemen kyläkauppa ja kahvila-baari Evakkotaival.
Tähän avataan kesäkuussa Uukuniemen kyläkauppa ja kahvila-baari Evakkotaival.

Totta se on. Kun kesäkuu koittaa, on Uukuniemen Niukkalassa jälleen kauppa. Eikä siinä vielä kaikki: kaupan yhteyteen avautuu uukuniemeläisille myös uusi olohuone, kahvila-baari Evakkotaival.

Tästä kaikesta on kiittäminen Kimmo Tynkkystä, Jouni Suppolaa ja Matti Laukkasta, jotka halusivat tuoda taas elämää hiljentyneelle kylänraitille.

— Eihän tämä mikään tuottava bisnes ole, vaan kyseessä on enemmänkin kotiseuturakkaus ja yhteiskunnallinen vastuunkanto. Varsinkin talvella pimeä kylä on surkea näky, sanoo Uukuniemellä vakituisesti asuva Suppola.

Uukuniemen Pitäjän kyläkaupan lopetettua toimintansa viime vuoden syyskuussa ovat uukuniemeläiset hoitaneet kauppa-asiansa pitäjän ulkopuolella tai myymäläautossa, joka pysähtyy Niukkalassa kaksi kertaa viikossa.

Nyt avautuva kyläkauppa on järjestyksessään kolmas sen jälkeen, kun Eekoo lopetti Niukkalan Sale-myymälän vuonna 2015. Ennen Uukuniemen Pitäjän kyläkauppaa Tynkkysen puoliso Tiina Ahonen pyöritti Pyhäjärven kyläkauppaa vuoden verran.

Kaikki palvelut yhdeltä kassalta

Uusi Uukuniemen kyläkauppa avataan Tynkkysen omistamaan entisen pankin kiinteistöön. Kesälahden Osuuspankin Uukuniemen konttori suljettiin viime syksynä.

Rakennuksen toisessa päädyssä ovat useat yrittäjät aikoinaan pyörittäneet kahvilatoimintaa, mutta Kahvila Koppelon lopetettua vuonna 2016 ovat tilat olleet tyhjillään.

Eihän tämä mikään tuottava bisnes ole, vaan kyseessä on enemmänkin kotiseuturakkaus ja yhteiskunnallinen vastuunkanto. — Jouni Suppola

Niin ikään Tynkkysen omistuksessa oleva vanha kauppakiinteistö jää henkilökohtaiseksi harrastetilaksi.

— Kaikki isoimmat remontti- ja muutostyöt on nyt tehty ja seiniä kaadettu siten, että kaupan ja kahvilan pyörittäminen hoituu yhdeltä kassalta. Tarkoitus on saada toiminta alkamaan viimeistään kesäkuun alussa, kertoo Tynkkynen.

Kaupan valikoimaa yrittäjät kuvailevat normaaliksi kyläkaupan valikoimaksi. Entisen kauppakiinteistön pihapiirissä sijaitseva bensa-automaatti aiotaan myös ottaa käyttöön. Kahvilassa puolestaan voi nautiskella muun muassa pikkusuolaista ja makeaa purtavaa sekä virvokkeita.

— A-oikeuksia meillä ei ole, mutta tavalliset vähittäiskauppojen valikoimaan kuuluvat alkoholijuomat löytyvät tietysti myös kahvilasta, Suppola kertoo.

Suppolan mukaan kahvilan terassi tullaan remontoimaan ja kunnostamaan ennen avajaisia.

Kauppa ja kahvila eivät jää kesäilmiöksi

Mistään kesäkaupasta ei suinkaan ole kyse, vaan yrittäjien tarkoituksena on pitää kauppaa ja kahvilaa auki myös talvella supistetuin aukioloajoin.

Yhden vakituisen työntekijän lisäksi kesän kiireajaksi on apukäsiksi tulossa muutama kesätyöntekijä.

Kaupan ympärivuotisesta toiminnasta vastaa Uukuniemen kaupoissa aiemminkin työskennellyt Riikka Uimonen.

Paikallisten asukkaiden lisäksi vapaa-ajanasukkaat ovat yrittäjille tärkeä asiakasryhmä, joihin aiotaan panostaa.

— Kaupan tarjontaa ja valikoimaa pyritään kehittämään palautteen mukaan ja huomioimaan asiakkaiden toiveet, sanoo Suppola.

Vanhan kaupparakennuksen ja pankkikiinteistöön avautuvan Uukuniemen kyläkaupan väliin jäävä entinen kunnantalo saa myös uuden elämän majoituspaikkana. Toistaiseksi vielä nimettömän hostellin toiminnasta vastaa Laukkanen, joka osti kiinteistön Parikkalan kunnalta viime syksynä.