Hautaustoimisto ja Kukkakauppa Tolvanen on vuoden yritys Lappeenrannassa, perheyrityksen johdossa on jo kolmas sukupolvi ja jatkoa seuraa

Nykyinen sukupolvi luotsaa yritystä kohti digitaalisuutta samalla kun hautajaiskulttuuri on muuttunut. Monet tilaavat kukat nettikaupasta, eikä hautajaisiin enää mennä kutsumatta.

Mika Strandén

Matti ja Minna Tolvanen ovat kolmannen sukupolven perheyrittäjiä. Perjantaina oli juhlapäivä, kun pariskunta pokkasi Lappeenrannan yrittäjäpalkinnon.

Eipä miettinyt Antti Tolvanen yrittäjäpalkintoja, kun päätti vuonna 1928 ryhtyä hautausarkkuja toisille nikkaroineesta puusepästä itsenäiseksi yrittäjäksi yhdessä vaimonsa Annin kanssa.
Mutta niin vain Tolvasen kolmas ja neljä sukupolvi kävivät pokkaamassa Lappeenrannan yrittäjäpalkinnon perjantaina vuotuisessa yrittäjäjuhlassa.
— Tämä on arvostus meille, koko alallemme ja tietenkin aikaisempien sukupolvien työn kunnioitusta, korostavat Matti ja Minna Tolvanen. He ovat perheyritystä vetävä kolmas sukupolvi. Neljättä edustaa liikkeessä jo viisi vuotta työskennellyt 24-vuotias poika Ville.

Ala muuttuu koko ajan


Ala on muuttunut vuosikymmenten saatossa paljon. Nykyinen sukupolvi luotsaa yritystä kohti digitaalisuutta keskellä suomalaisen hautajaiskulttuurin muutosta.
Digiaika näkyy erityisesti kukkakaupassa. Tolvaset ovatkin olleet alan pioneereina luomassa maanlaajuista ekukka verkkokauppaa.
— Kukkakauppiaat tilaavat itse kukkansa suoraan nettikaupan kautta ja myös kuluttajat voivat tilata haluamiaan kukkalaitteita aina värejä myöten verkon kautta.
Hautajaiskulttuurin muutokset ovat myös vaikuttaneet kukkakauppaan. Kun vielä 1970-80-luvuilla hautajaisiin osallistui suku tai koko kylän väki ilman kutsuja, nykyään hautajaisiin ei ilman kutsuja mennä.
— Jos hautajaisissa on saattoväkeä yli 50 henkeä, kyse on jo isosta tapahtumasta.

Tuhkaus yleistyy

Tuhkauksen yleistyminen on myös vaikuttanut kukkakauppaan. Tuhkatulle vainajalle viedään usein pyynnöstä vain yksi kukka. Tolvaset muistuttavat, että kukkalaite kertoo surusta ja sillä on oma viestinsä.
— Yhden kukan politiikka on vaikuttanut alalla jonkin verran, vaikka tuhkaus on ihan yhtä arvokas tapa haudata ihminen.
Kukkakauppa on muutenkin muuttunut paljon. Suomessa kukkien tuotanto on vähentynyt ja jopa maailman kukkakaupan keskuksessa Hollannissa oma tuotanto hiipuu.
— Afrikka on nouseva alue maailman kukkien tuotannossa, Tolvaset sanovat.

Itsekään ei aina voi välttyä kyyneleiltä


Hautausurakoinnissa ihmisten kohtaaminen on tunteellisempi tilanne kuin monissa muissa palveluammateissa.
— Tämä on surun kanssa elämistä. Itsekään ei aina voi välttyä kyyneleiltä, kun näkee ja kokee ihmisten surun. Toisaalta on lohdullista, että tunteet tulevat joskus pintaa. Se kertoo, ettei ammatti ole kovettanut, Matti Tolvanen sanoo.
Työn rikkaus tulee silti ihmisten tapaamisesta.
— Tässä saa kuulla monia tarinoita erilaisista ihmisistä. Vaikkapa siitä, miten puolisot ovat kohdannet ja paljon muuta elämän varrelta.
Toipuminen raskaista päivistä tapahtuu perhepiirissä.
— Meillä on vaitiolovelvollisuus emmekä voi asioista muualla puhua. Kotona yritetään pitää työasiat poissa puheista, mutta ei se aina ole niin helppoa.

90-vuotias perheyritys
Hautaustoimisto ja Kukkakauppa Tolvanen Oy täyttää 90 vuotta 1.3.2018. Perustajat Antti ja Anni Tolvanen.
Vuonna 1961 liike siirtyi pariskunnan pojalle Aulis Tolvaselle, joka jatkoi toimintaa vaimonsa Ainon kanssa.
Auliksen ja Ainon vanhin poika Kari otti liikkeen haltuunsa 1995 yhdessä vaimonsa Marittan kanssa.
Vuonna 2003 yritys siirtyi jälleen eteenpäin Karin veljelle Matille ja sisar Päiville.
Nyt yrityksen palveluksessa on viisi vakituista työntekijää Matti, Minna ja Ville Tolvasen lisäksi.
Liikevaihto noin 900 000 euroa vuonna 2016. Myy vuodessa reilut 300 ruumisarkkua ja noin 70 kukkalaitetta viikossa.
Erikoisuutena toiminnassa oleva vuoden 1965 vuosimallia oleva musta saattoauto Mercedes Bentz.
Sota-aikana Kauppakadun ja Oksasenkadun risteyksessä sijainneeseen liikkeeseen osui pommi kahdesti. Henkilövahinkoja ei syntynyt.

Harri Manskinen

Harri Manskinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat