Teatteriesitykset ja konsertit peruttu loppuvuodeksi Lappeenrannassa ja Imatralla

Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia ja jumalanpalveluksia striimataan. Bio Vuoksi järjestää kahvilan avajaisviikon elokuvantekijävierailut rajoitukset huomioiden.

Petteri Värtö

Lappeenrannan kaupunginteatterissa ei nähdä esityksiä enää tänä vuonna.
Lappeenrannan kaupunginteatterissa ei nähdä esityksiä enää tänä vuonna.

Lappeenrannan kaupunginteatterin ja Teatteri Imatran joulukuun esitykset on peruttu koronaepidemian kiihtymisvaiheen vuoksi.

– Neuvottelimme tilanteesta kaupungin kanssa tiistaina, mutta aluehallintoviraston rajoitukset ovat ehdottomia. Tämä teattereiden sulkeminen alkaa nyt vyöryä. On tämä harmillista, kun juuri teattereissa on kiinnitetty valtavasti huomioita turvallisuuteen, Teatteri Imatran johtaja Timo Rissanen sanoo.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin joulukuun konsertit on niin ikään peruttu. Kaupunginorkesteri pyrkii tekemään peruuntuneiden konserttien sijaan konserttivideot kaikkien nähtäville sekä katsottaviksi hoivakodeissa, päiväkodeissa ja kouluissa.

Kulttuuritalo Virran Karelia-salissa ei myöskään soitto soi joulukuussa. Kaikki Karelia-salin joulukuun tapahtumat on peruttu.

– Kun maanantaina saatiin tieto aluehallintoviraston asettamista uusista rajoituksista, päätettiin, että on fiksumpaa perua nyt kaikki loppuvuoden tapahtumat Karelia-salista, kertoo kulttuuritalo Virran tuottaja Juha Leskinen.

Itsenäisyyspäivän juhla striimataan, ilotulitus muuttuu video-valoesitykseksi

Itsenäisyyspäivän perinteiset muistotilaisuudet ja seppeleidenlaskut järjestetään Lappeenrannassa ilman yleisöä. Itse juhlatilaisuus toteutetaan ilman yleisöä Lappeenranta-salissa, josta se striimataan kaikkien nähtäville.

Joulurauhan julistus ja uudenvuoden juhla järjestetään myös poikkeuksellisella tavalla Lappeenrannassa. Yleisö tulee näkemään juhlatilaisuudet, mutta virtuaalisessa muodossa. Uudenvuoden ilotulitustakaan ei ole luvassa, vaan se vaihtuu video-valoesitykseen kaupungintalon edustatorilla.

Lappeenrannan Joulutori on perinteisessä muodossaan peruttu. Marianaukiolla toteutetaan kuitenkin Joulumaa, jonka toivotaan luovan visuaalisin keinoin ja elementein joulun tunnelmaa Lappeenrantaan.

Leena Sallinen

Itsenäisyyspäivän perinteinen seppeleidenlasku järjestetään ilman yleisöä.
Itsenäisyyspäivän perinteinen seppeleidenlasku järjestetään ilman yleisöä.

Seurakunnissa jäävät kerhot ja retket väliin, Imatralla striimataan jumalanpalveluksia

Imatran seurakunta keskeyttää julkiset jumalanpalvelukset joulukuun ajaksi. Ilman seurakuntalaisia järjestetty palvelus striimataan videolähetyksenä, jota voi seurata seurakunnan kotisivujen sekä Youtube-sivuston kautta. Imatran seurakunta lähetti jumalanpalvelukset striimattuna myös aiemmin keväällä.

– Lisäksi seurakunnan kerhotoiminta suljetaan joulukuun ajaksi, kertoo Imatran seurakunnan kirkkoherra Arto Marttinen.

Marttisen mukaan Kauneimmat joululaulutilaisuudet saatetaan myös näyttää videolähetyksinä.

– Voi olla, että nekin striimataan. Täytyy kuitenkin vielä keskustella muusikoiden kanssa siitä, mitä tilaisuuksien osalta keksitään.

Marttinen viittaa mahdollisuuteen järjestää jonkinlaista laulutilaisuutta esimerkiksi avoimessa ulkotilassa.

Lappeenrannan seurakunnissa taukoaa viikkotoiminta sekä leirit ja retket. Papit eivät osallistu toistaiseksi muistotilaisuuksiin tai kastekahveille. Seurakunnat eivät myöskään järjestä loppuvuonna ruokailuja ja kahvituksia.

Bio Vuoksessa vietetään kahvilan avajaisviikkoa rajoitukset huomioiden

Imatralaisessa elokuvateatteri Bio Vuoksessa on tällä viikolla meneillään pitkään valmisteltu kahvilan avajaisviikko elokuvien tekijöiden vierailuineen.

Bio Vuoksen yrittäjä Sanna Ilonen kertoo, että viikko viedään läpi 20 hengen yleisörajoitusten mukaan.

–  Marraskuu on ollut tosi hiljainen elokuvien kävijämäärien osalta. 20 henkeä olisi jo todella paljon yleisöä. Todennäköisesti rajoitukset tulevat kuitenkin vaikuttamaan tekijävierailuihin jonkin verran, Ilonen arvioi.

Keskiviikkona Bio Vuokseen ovat tulossa vieraaksi Olga ja Tuukka Temonen. Perjantaina vierailee puolestaan Tunturin tarinan ohjaaja Marko Röhr.

Ilosen mukaan näytöksiin on myyty muutamia lippuja ennakkoon.

– Tapahtumat toteutetaan, mutta huolehditaan siitä, etteivät kävijämäärät ylitä rajoituksia.

Ilonen toteaa kokoontumisrajoitusten olleen odotettavissa. Hän kuitenkin harmittelee sitä, että rajoitukset ajoittuivat juuri kahvilan avajaisviikolle.

Ilonen arvioi joulukuun kävijämäärien menetysten tekevät Bio Vuoksen talouteen ison loven. Perinteisesti joulukuu yleisömääriltään vuoden paras sesonki elokuvateatterille.

– Näyttää siltä, että tästä tulee toimitusjohtajakauteni ensimmäinen vuosi, jolloin mennään miinukselle vahvasti. Joulukuulla on niin iso merkitys. Lisäksi erilaiset ylimääräiset tulot kuten tyhy-ryhmien käynnit jäävät pois. Tällä hetkellä vain pääosin vain sarjalippujen ostajat ovat liikkeellä.

Kanerva Jalarvo

Sanna Ilonen arvioi joulukuun kävijämäärien menetysten tekevät Bio Vuoksen talouteen ison loven.
Sanna Ilonen arvioi joulukuun kävijämäärien menetysten tekevät Bio Vuoksen talouteen ison loven.

Tavoitteena on, että alkuvuodesta päästäisiin palaamaan kohti normaalia

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan mukaan nyt tehtävillä toimilla halutaan vaikuttaa siihen, että koronatilanne Etelä-Karjalassa pysähtyy.

– Tavoitteena on, että alkuvuodesta tilanne olisi nykyistä parempi ja maakunnassa voitaisiin palata nykyisistä rajoitustoimista kohti normaalimpaa arkea. Kaupunki tekee tässä nyt linjattujen toimien avulla osansa ja kehottaa myös asukkaita toimimaan vastuullisesti ja esimerkillisesti, Jarva toteaa tiedotteessa.

Luetuimmat