Rautjärven maisemataideteoshanke etenee — Kuutostien varteen suunnitelluista viidestä teoksesta toteutuu neljä

Rautjärven kunta

Lohianimaatio aiotaan pystyttää Kuutostien varteen Laikon kohdille. Tarkkaa paikkaa ei ole vielä päätetty. Havainnekuva.

Rautjärven maisemataidehanke on liikahtanut jälleen hivenen eteenpäin.

Vuonna 2015 Rautjärvelle kesäkaudeksi palkattu taiteilija Satu Musakka suunnitteli kunnan alueelle yhteensä viisi teosta, joista on toistaiseksi toteutunut yksi. Viime vuoden elokuussa avautuneen Simpeleen yhtenäiskoulun sisutuksessa käytettiin akustiikkalevyjä, joihin koululaiset pääsivät toteuttamaan oman elämänsä supersankari -maalauksia.

Muiden teosten valmistuminen on viivästynyt, sillä hankkeen tielle on ilmaantunut monenlaisia mutkia.

Kahvila Karhuntuvan seinään suunniteltu maalaus jäi lopulta kokonaan toteutumatta, sillä yrittäjä lopetti kahvilan toiminnan vuonna 2015 sattuneen tulipalon jälkeen.

Miettilän Kasarminkankaalle suunnitellun kuusipiiri-teoksen pystyttämistä päätettiin puolestaan lykätä. Aluetta kehitetään kokonaisuutena, ja huolellisella suunnittelulla halutaan varmistaa, että teos soveltuu osaksi aluetta.

Teokset valmistunevat kevääksi

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kannanottoa ovat pitkään odottaneet kaksi maisemateosta: Laikon kohdille suunniteltu lohen uintia kuvaava teos sekä Simpeleen risteyksen tuntumaan moniulotteisista kuusiokulmista koostuva kokonaisuus.

Rautjärven elinvoima- ja hankekehittäjä Juha-Pekka Natunen kertoo kunnan saaneen viime viikolla Elyltä lausunnon, jonka mukaan Hiitolan lohi -aiheinen animaatio voidaan toteuttaa.

— Seuraavaksi katsomme teokselle tarkan paikan ja pyydämme maanomistajalta lupaa pystytystä varten.

Ely-keskus ei kuitenkaan kannattanut Simpeleen risteyksen tienoille tulevaa teosta, sillä se olisi kiinnitetty ratasillan kaiteeseen. Natunen kertoo, että lupaa haetaan seuraavaksi liikennevirastolta.

— Jos teosta ei voi kiinnittää kaiteeseen, niin se sijoitetaan muualle. Tavoite on, että molemmat teokset pystytetään viimeistään kevääseen mennessä. Tosin lohi-teos saattaa toteutua vielä tänä syksynä.

”Tähän on kulunut aikaa suunniteltua pidempään”

Natusen mukaan Rautjärven kunnasta on tiedusteltu Elyn kannanottoa teosten suhteen neljä kertaa hakemuksen lähettämisen jälkeen.

Liikenteen hallinnan asiantuntija Jukka Tamminen kertoo saaneensa hakemuksen huhtikuun lopulla.

— Hakemus on kulkenut järjestelmässämme pitkään. Se on kirjattu Pirkanmaalla ja saapunut minulle ennen Vappua. Olisi tietysti ollut hyvä, jos sen olisi ehtinyt käsitellä ennen kesälomia, sanoo Tamminen Ely-keskuksesta.

Juha-Pekka Natunen on kuitenkin positiivisin mielin siitä, että maisemataideteoshanke etenee vihdoin.

— Tähän on kulunut aikaa suunniteltua pidempään. Pääasia on, että viidestä teoksesta toteutuu lopulta neljä.

Miettilään tulevan teoksen suunnitelmiin muutos

Miettilän Kasarminkankaalle tulevan kuusipiiriteokseen olemus on hieman muuttunut suunnitellusta. Teokseen on tulossa lisäelementti, joka paljastetaan myöhemmin syksyllä.

— Miettilä-työryhmä kokoontuu elokuussa, jolloin lyödään lukkoon muun muassa teoksen lopullinen sijoituspaikka. Teos pystytetään luultavasti ensi kevään tai kesän aikana, Natunen kertoo.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.