Viikinkiajasta merkkejä Uukuniemen maaperässä — Metallinetsijä löysi muinaisen kirveen ja nuoremman tykinkuulan strategiselta paikalta

Metallinetsijä Jukka Ahokkaan löytämä kirves on 900—1100-luvulta. Arkeologi Ville Laakso kertoo sen olevan harvinainen Itä-Suomessa.

Jukka Ahokas

Viikinkiajan lopun tai ristiretkiajan alun kirves on länsiuomalaista tyyppiä, ja se on harvinainen Itä-Suomessa.
Viikinkiajan lopun tai ristiretkiajan alun kirves on länsiuomalaista tyyppiä, ja se on harvinainen Itä-Suomessa.

Uukuniemen Kokonlahdesta on löytynyt rautakauden lopulle ajoittuva kirves. Metallinetsintää harrastava Jukka Ahokas löysi esineen pellolta läheltä Pyhäjärven rantaa, Venäjän rajan pinnasta.

Jyväskyläläinen Ahokas kävi metallinetsinnässä isänsä kotiseudulla kuukausi sitten. Hän löysi Kokonlahdesta myös tykinkuulan.

Viime ja tänä kesän etsinnöistä on kertynyt monipuolista esineistöä menneiltä vuosisadoilta, muun muassa ortodoksisia kasteristejä.

Kirves on joko hylätty tai hukattu

Karjalan menneisyyteen perehtynyt arkeologi Ville Laakso Maanala-yhtiöstä ajoittaa kirveen viikinkiajan lopulle tai ristiretkiajan alkuun, ajanjaksolle 900—1100 jKr.

Kirveen terä on lohjennut tyviosastaan. On mahdollista, että se on hukattu tai hylätty epäkuntoisena.

Innostuin asiasta, kun seurasin Ylen Menneisyyden metsästäjät tv-sarjaa. — Jukka Ahokas

Kirvestyyppi on Laakson mukaan länsisuomalainen ja Itä-Suomessa harvinainen. Vastaavia on löytynyt ainakin Alastarolta ja Euran Luistarin kalmistosta.

Kirves on kolmas rautakautinen irtolöytö Uukuniemeltä. Muut ovat kirkonkylästä ja rajan taakse jääneestä Matrin kylästä.

Uukuniemeltä pitäisi löytyä merkkejä rautakautisesta asutuksesta

Arkeologi Ville Laakso on vakuuttunut siitä, että Uukuniemeltä on mahdollista löytää myös merkkejä kiinteästä rautakautisesta asutuksesta.

Uukuniemen Kirkkolammen pohjakerrostumista tehtiin takavuosina siitepölytutkimus. Tulosten mukaan seudulla on harjoitettu maanviljelyä ainakin viikinkiajan (800—1050 jKr.) alusta lähtien.

Jukka Ahokas

Tykinkuula on arkeologi Ville Laakson alustavan arvion mukaan 1600-luvun alusta.
Tykinkuula on arkeologi Ville Laakson alustavan arvion mukaan 1600-luvun alusta.

Tykinkuula voisi Laakson mukaan olla 1600-luvun alusta. Silloin seudulla sodittiin, kun Ruotsi valtasi Käkisalmen lääniä, johon Uukuniemi kuului. Myös 1600-luvun puolivälissä alueella liikkui ruotsalaista ja venäläistä sotaväkeä.

Tv-ohjelma innoitti metallinetsintään

Metallinetsintä kiinnostaa Ahokasta yhä enemmän, kun esineitä on alkanut löytyä. Jyväskylässä on muutaman miehen porukka, joka on tehnyt etsintöjä myös Hämeeseen ja Varsinais-Suomeen.

— Innostuin asiasta, kun seurasin Ylen Menneisyyden metsästäjät tv-sarjaa.

Ahokas on myös tutustunut Uukuniemen historiaan. Elokuussa hän tulee Ahokkaiden sukukokoukseen, jonka jälkeen hän jatkaa metallinetsintää. Työtä voisi hänen mielestään jatkaa myös syksymmällä, kun viljat on puitu.

Kommentoidut