Joutsenon kirkkoon tuhannen puupillin urut

Kai Skyttä

Joutsenon kirkon nykyiset urut puretaan ensi talvena. Uudet otetaan käyttöön loppuvuodesta 2017.
Joutsenon kirkon nykyiset urut puretaan ensi talvena. Uudet otetaan käyttöön loppuvuodesta 2017.

Joutsenon kirkko saa uudet urut. Ne otetaan käyttöön adventtina 2017.

Uudet urut täyttävät nykyisen urkuparven niin, ettei sinne enää jää tilaa kuorolle. Siksi kuorolle rakennetaan uudet tilat Penttiläntien puoleiselle lehterille.

Viipurin luterilainen seurakunta on kiinnostunut vanhoista uruista. He selvittävät parhaillaan, löytyykö heiltä niiden purkajia ja uudelleen rakentajia. Mikäli löytyy, urut luovutetaan heille maksutta. Ehto on, että purkutyö aloitetaan helmikuussa.

Elleivät viipurilaiset pysty hakemaan urkuja, seurakuntayhtymä hoitaa purkamisen. Mahdollista on, että urut myydään osina esimerkiksi harrastajille tai joutsenolaisille muistoksi.

Remontin ajan kirkko on käytössä normaalisti. Urkujen sijaan soitetaan flyygeliä.

Uudet urut rakennetaan 1800-luvun saksalaisten esikuvien mukaisesti. Ne ovat jo rakenteilla Espoossa Urkurakentamo Veikko Virtasella ja ovat suomalaista käsityötä.

Joutsenon kirkon nykyiset urut ovat 1960-luvun neoklassista tyyliä. Ne pyrkivät Pussisen mukaan jäljittelemään kaikkia mahdollisia urkuja.

— Nykyisten ja tulevien uusien urkujen sointeja ei voi mainita edes samassa lauseessa, niin erilaiset ne ovat, kanttori Toni Pussinen kuvailee.

— Uusiin urkuihin tulee tuhat puupilliä. Sointi on voimakas mutta lempeä.

Uusien urkujen hinta on 520 000 euroa ja koko remontin 600 000. Kustannukset maksetaan rahastosta, joka perustettiin Joutsenon seurakunnan tileillä olleista rahoista sen liittyessä osaksi Lappeenrannan seurakuntayhtymää.

Seurakuntayhtymän talousjohtajan Irmeli Hakkaraisen mukaan rahastoon jää varoja vielä remontin jälkeenkin.

Sari Pullinen

Uusimmat uutiset

Kommentoidut