Ministeri Annika Saarikko kehui Eksotea esimerkilliseksi uudistajaksi — Lupa pelastushelikopterin tukikohdalle Lappeenrantaan jäi saamatta

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) korostaa, että uuden pelastushelikopterin toimintasäde kattaa suuren osan Etelä-Karjalaa. Silti ambulanssit ovat edelleen ykkösenä ensihoidossa — ja ainoana maakunnan pohjoisosissa.

Kirsti Lajunen

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vieraili maanantaina K-sairaalan vihkiäisissä Lappeenrannassa. Seurana Eksoten yhtymähallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen.
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vieraili maanantaina K-sairaalan vihkiäisissä Lappeenrannassa. Seurana Eksoten yhtymähallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen.

Paula Humberg

K-sairaalan vihkiäisissä esiintyi Karjalan Laulu-Veikot. Eturivissä Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sekä yhtymähallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen.
K-sairaalan vihkiäisissä esiintyi Karjalan Laulu-Veikot. Eturivissä Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sekä yhtymähallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen.

Pelastushelikopterin varjo leijui tiiviisti perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) maanantaisen Lappeenrannan-vierailun yllä.

Ministeri oli saapunut K-sairaalan vihkiäisjuhlaan ja kehui puheessaan Eksoten (Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri) esimerkillistä edistyksellisyyttä.

Silti pienintäkään myönnytystä ei tullut siihen suuntaan, että pelastushelikopterin tukikohta voisi tulla Utin sijaan Lappeenrantaan.

Saarikko korosti haastattelussa, että uuden pelastushelikopterin toimintasäde kattaa suuren osan Kaakkois-Suomea.

— Ei ole olennaista, missä kopterin tukikohta sijaitsee. Helikopteri lentää myös Etelä-Karjalan alueella ja tuo potilaita hoidettavaksi Lappeenrantaan, jossa on laajan päivystyksen sairaala.

Ministerin mielestä on syytä muistaa, että ambulanssit eli maakuljetukset ovat edelleen ykkösenä ensihoidossa. Muun muassa sitä on Eksotessa vahvistettu.

— Ambulanssit kuljettavat kiireellisissä tapauksissa potilaita sairaalahoitoon myös Parikkalan alueelta niin kuin tähänkin asti. Samalla tavalla kuin on toistaiseksi toimittu koko Etelä-Karjalassa.

"Puntit olivat melko tasan"

Helikopterin tukikohdasta ei ole vielä sanottu viimeistä sanaa.

Ministeri Annika Saarikko myönsi, että eduskunnan oikeusasiamiehen kannanotto ratkaisee.

Jos tämä on kantelun tehneiden kanssa yhtä mieltä siitä, että eteläkarjalaisten yhdenvertaisuus ei viimeksi tehdyssä ratkaisussa halutulla tavalla toteudu, asia palaa uudelleen valmisteluun.

Eduskunnan oikeusasiamies ei ole toistaiseksi pyytänyt ministeriöltä lausuntoa.

Oman valituksensa ovat tehneet ainakin Eksote, Parikkalan kunta ja Etelä-Karjalan liitto.

Käytännössä sijaintipaikan päättää ministerin mukaan pelastushelikoptereista vastaava Finnhems, jolle valtio on antanut poliittisen sitoumuksen rahoista.

Saarikko lisäsi, että valtiolla on rooli myös yhtiön omistajaohjauksessa.

Kysymys siitä, oliko ratkaisussa Utin hyväksi havaittavissa poliittista peliä, saa Annika Saarikon aavistuksen suivaantumaan.

— Tuoreimman selvityksen valossa puntit Lappeenrannan ja Utin kesken olivat melko tasan. Lappeenrannan eduksi ei ollut se, että osa kopterin säteestä olisi ulottunut Venäjän puolelle.

—Tällainen ratkaisu on viime kädessä aina poliittinen, mutta ei poliittista peliä. Reformityöryhmän päätös oli lisäksi yksimielinen.

"Meitä ei voi syyllistää"

Ministeri Annika Saarikko kummasteli, miksi Etelä-Karjalan voimakas edunvalvonta korostui vasta jälkikäteen, kun pelastushelikopteri oli päätetty sijoittaa Uttiin.

Yhtymähallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) ei nähnyt aihetta kummastukseen.

— Työtä tukikohdan puolesta on tehty koko sen ajan, kun asia on ollut tiedossamme. Siitä meitä ei voi syyllistää.

Eksoten johto ja Annika Saarikko tapasivat vihkiäisjuhlan jälkeen ilman muuta yleisöä noin puolen tunnin ajan.

Vesterinen ja toimitusjohtaja Pentti Itkonen luovuttivat ministerille saatesanoin kirjelmän, jossa kerrattiin lääkärihelikopteripäätösten ja -selvitysten tähänastinen historia sekä täkäläisten kannanotot.

Luetuimmat