Jäikö lehden lukeminen vähille juhannuksena? Kokosimme 11 kiinnostavinta juttua viikonlopulta

Listasimme Etelä-Saimaan juttuja, jotka ovat saattaneet mennä ohi juhannuksena.

Kai Skyttä

Jussi Hämäläisen Chevrolet on päät kääntävä näky.
Jussi Hämäläisen Chevrolet on päät kääntävä näky.

Etelä-Saimaan verkkosivuilla julkaistiin monta hienoa juttua juhannuksena. Kerroimme muun muassa Lappeenrannan keskustan ravintoloista, Kaukaan tehtaiden päästöistä ja Imatrankosken vesivoimalaitoksen rakentamisesta. Myös kesäiset autoilu- ja vesiliikuntaharrastukset pääsivät esille.

Koska juhannuksen kaunis sää on saattanut vähentää netissä roikkumista, tässä ovat linkit osaan jutuista, jotka ovat voineet mennä ohi. Juttuihin pääsee klikkaamalla väliotsikkoa.

Amarillo pienenee, Las Palmas kasvaa ja Bankin toiminta loppuu – Katso tästä Eekoon suunnitelmat Kauppa- ja Valtakadun ravintolamaailmalle, jonka remontti alkaa elokuussa

Etelä-Karjalan osuuskauppa myllää ravintolatoimintonsa Kauppa- ja Valtakadun kulmassa Lappeenrannassa uuteen kuosiin. Vain ruokaravintola Angus Steak & Wine jää ennalleen, kun vuokrakiinteistön sisätilojen saneeraus käynnistyy 10. elokuuta.

Uniikki amerikanrauta on lappeenrantalaiselle Jussi Hämäläiselle päättymätön projekti: "Toiset vaihtavat autoja, minä tyyliä"

Vuosimallin -57 Chevrolet Sport Coupe on ollut Jussi Hämäläisellä vuodesta 1991. Kolmen vuosikymmenen takaisesta autosta on jäljellä enää kattopelti.

1960-luvun Shellin kyltti houkuttelee motoristeja napsimaan selfieitä pienessä eteläkarjalaiskylässä – Ostajiakin olisi, mutta Simo Vento pitää kyltin omanaan

Joonas Tapaninen

Shell-kyltti pysyy, vaikka polttoaineen myyntiä ei ole.
Shell-kyltti pysyy, vaikka polttoaineen myyntiä ei ole.

Ruokolahtelaisen talon pihassa seisoo 50 vuotta vanha Shell-kyltti. Kaiturinpään kylän vetonaula houkuttelee niin moottoripyöräilijöitä kuin harrasteautolijoitakin ottamaan kuvia.

Ritva Nuutinen, 61, on asunut samassa talossa vuokralla jo 27 vuotta: "Eiköhän tästä lähdetä vain palvelutaloon tai suorasääristen osastolle"

Ritva Nuutista seinien omistaminen ei ole koskaan kiinnostanut. Turvallinen ja vakaa vuokranantaja sekä vuokra-asumisen helppous ovat pitäneet hänet samassa talossa vuosikymmenet.

Lappeenrannan metsistä kerätään kallisarvoista kuusenkerkkää superfood-yritysten ja panimoiden tarpeisiin – Vietnamilainen Khanh Ha Dang poimii päivässä yli 10 kiloa

Tatu Helle

Vietnamilaiset opiskelijat keräävät kuusenkerkkää Lappeerannannassa.
Vietnamilaiset opiskelijat keräävät kuusenkerkkää Lappeerannannassa.

Lappeenrannassa kuusenkerkkiä keräävät lukioikäiset suomalaiset ja vietnamilaiset korkeakouluopiskelijat. Ahkerimmat tienaavat 100 euroa päivässä.

Imatralaisen Saku Särkisen perhe suuntasi juhannukseksi vesille ja kotiin palataan vasta heinäkuun lopulla – Itse rakennetussa veneessä kulkevat mukana sauna ja aurinkopaneelit: ”Vesillä ajantaju lopulta katoaa”

Teknisen työn opettajana työskentelevä Saku Särkinen viettää jo 17. perättäistä kesää Saimaalla yhdessä perheensä kanssa.

Miksi 2020-luvun sellutehdas vielä haisee? Etelä-Saimaa selvitti, miten Kaukaan tehtailla päästöt ovat viime vuosina muuttuneet

Suurin osa Kaukaan hajukaasuista syntyy sellutehtaalla ja biologisella jätevesipuhdistamolla. Sellu- ja paperitehtaiden rikkipäästöt ovat vähentyneet selvästi viime vuosina, mutta UPM ei usko vielä täysin hajuttomaan tehtaan olemassaoloon.

Lappeenrannan vesiltä löytyy suppaajan paratiisi poikineen – Katso tästä harrastajien vinkit todelliseen lähiretkeilyyn

Kai Skyttä

Suppailijoita Myllysaaren edustalla Lappeenrannassa.
Suppailijoita Myllysaaren edustalla Lappeenrannassa.

Lappeenrannan ja Imatran seutu on täynnä huippuhienoja ja eksoottisia suppailupaikkoja. Listasimme aloittelijan avuksi joitakin niistä.

Vanhasta navetasta kuoriutui juhlatila Äitsaaressa – Kun viimeiset lehmät lähtivät, Soili Äikää teki harrastuksesta ammatin

Ruokolahdella toimii uniikki maatilamatkailukohde, joka on todellinen perheyritys: kaikki työt tehdään perhepiirissä. Kahdessakymmenessäneljässä vuodessa Äikään navetasta on tullut edustava juhlatila ja talon emännän harrastuksesta kukoistava yritys.

Miten vaahtopäinen jätti Imatrankoski aikoinaan vangittiin? Parhaimmillaan voimalatöissä paiski hommia lähes tuhat henkeä

finna.fi/ Lappeenrannan museot

Imatran voimalaitoksen rakentaminen oli suuri projekti.
Imatran voimalaitoksen rakentaminen oli suuri projekti.

Eduskunta hyväksyi Suomen koskivoimien käyttöön ottamisen sata vuotta sitten. Imatrankosken voimalan rakennustöissä työskenteli parhaimmillaan tuhat ihmistä.

Lappeenrannan lentoaseman valtiontuki putosi yli 300 000 euroa viime vuodesta – Lentoaseman toimitusjohtaja varovaisen toiveikas lentojen alkamisesta heinäkuussa

Lappeenranta odotti lentokentälle 900 000:aa euroa, mutta avustus jäi puoleen miljoonaan euroon.