Eksote valmistautuu Venäjältä Suomeen saapuvien koronatesteihin parin viikon päästä – Vapaaehtoisen karanteenin välttelijöihin aletaan ottaa yhteyttä

Toistaiseksi on avoinna, missä ja miten henkilöliikenteeseen kohdistuvat testaukset tapahtuvat.

Kai Skyttä

Nuijamaan rajanylityspaikalla valmistaudutaan koronatestien aloittamiseen tammi- helmikuun vaihteessa. Eksote haluaa ensin kuulla hallituksen perjantaina tulevat uudet linjaukset matkustusrajoituksista.
Nuijamaan rajanylityspaikalla valmistaudutaan koronatestien aloittamiseen tammi- helmikuun vaihteessa. Eksote haluaa ensin kuulla hallituksen perjantaina tulevat uudet linjaukset matkustusrajoituksista.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) valmistautuu tekemään koronatestejä Venäjältä Suomeen saapuville matkustajille Imatran ja Lappeenrannan rajanylityspaikoilla noin parin viikon kuluessa.

Näin sanoo kansalliseen rajanylityspaikkojen yhteistyöryhmään kuuluva Eksoten terveys- ja vanhusten palvelujen johtaja Tuula Karhula.

Eksote pohti maanantaina rajalla tapahtuviin koronatesteihin liittyviä käytännön toimia. Toistaiseksi on avoinna, missä ja miten testaukset tapahtuvat.

Eksote ostaa laboratoriopalvelut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä (HUS), joten myös se on mukana yhteistyössä rajavartiolaitoksen ja Eksoten kanssa.

Myös testimäärät ovat vahvistamatta. Kaakkoisrajan rajanylityspaikkojen läpi kulkee noin 1 000–1 500 henkilöä päivittäin, mutta valtaosa liittyy raskaan liikenteen kuljetuksiin.

– Jos testit aloitetaan, ne kohdistuvat henkilöliikenteeseen, mikä tarkoittaa ehkä noin kymmeniä rajanylittäjiä päivässä, Karhula arvioi varovaisesti.

Hallitus päättää rajoituksista perjantaina

Suomen hallitus kokoontuu perjantaina pohtimaan koronapandemian vastatoimia. Erityisesti nopeasti leviävä koronan brittimuunnos huolestuttaa päättäjiä.

Pöydällä on myös matkustusrajoituksia.

– Paljon kysymyksiä on vielä auki. Esimerkiksi se rajoitetaanko rajaliikennettä kaakkoisrajalla ja pysyvätkö kaikki rajanylityspaikat auki, Karhula sanoo.

Testausmäärät ovat toistaiseksi avoinna, sillä ne ovat vapaaehtoisia eivätkä kaikki halua testeihin.

Yksi pohdinnan paikka on myös resurssien käyttö. Viime viikolla Eksoten ylilääkäri Sami Raasakka sanoi Etelä-Saimaalle, että rajalla tapahtuvat testaukset ovat pois jostain muusta toiminnasta.

– Pitää pohtia, ketkä voivat rajalle mennä. Terveydenhuollon tekijöitä ei ole liiaksi käytettävissä, Karhula sanoo.

Koronatestien pilotointi käynnistyy tiistaina Vaalimaan rajanylityspaikalla Kaakkois-Suomen rajavartioston ja Kymenlaakson Kymsoten yhteistyönä.

Eksotella oma pilotti Imatralla ja Nuijamaalla

Samaan aikaan Eksote ja rajavartiosto käynnistelevät omaa pilotointiaan Nuijamaalla ja Imatralla. Ne tiivistävät yhteistyötä, jolla tavoitellaan mahdollisten riskitapausten parempaa tavoitettavuutta ja testausta.

Etelä-Karjalan alueella olevilla rajanylityspaikoilla ei testata kaikkia rajanylittäjiä. Sen sijaan Eksote ja rajavartiolaitos ryhtyvät kontaktoimaan paremmin Venäjältä tulevia henkilöitä, joiden epäillään jättävän koronaan liittyvän vapaaehtoisen karanteenin väliin.

Käytännössä rajavartiolaitoksen henkilöstö poimii matkustajia, joiden epäilevät välttelevän karanteenia ja antavat heidän tietonsa Eksoten käyttöön.