Lappeenranta ottaa ensiaskeleita pormestarivetoisen johtamismallin suuntaan, Risto Kakkolasta ensimmäinen palkkaa nauttiva kaupunginhalituksen puheenjohtaja

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävien hoitaminen selkiytyy, kun sille löytyy oma aikansa, sanoo Risto Kakkola.

Marleena Liikkanen

Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola on tyytyväinen. Osa-aikanen tehtävä antaa aikaa ja mahdollisuuden tehtävien parempaan hoitamiseen.
Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola on tyytyväinen. Osa-aikanen tehtävä antaa aikaa ja mahdollisuuden tehtävien parempaan hoitamiseen.


Risto Kakkolasta (sd.) tulee Lappeenrannan ensimmäinen osa-aikainen kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Osa-aikaisuus tarkoittaa jatkossa sitä, että Kakkola saa tehtäviensä hoitamisesta palkkaa. Tähän asti puheenjohtaja on saanut vain kokouspalkkioita.

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päätti hallituksen puheenjohtajan palkkauksesta ja muista ehdoista maanantaina. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan palkka on maksimissaan 2 900 euroa kuukaudessa. Tehtävään vaalikauden alussa valittu Kakkola korostaa, että valtasuhteisiin kaupungin asioiden hoitamisessa ei ole tulossa muutoksia.

— Nykyisellä systeemillä jatketaan. En ryhdy tämän jälkeenkään päsmäröimään kaupungintalon käytävillä. Luottamustoimiin valituilla päättäjillä ja kaupungin asioita valmistelevilla virkamiehillä on omat roolinsa jatkossakin.

Siviilityö verkonrakennusyhtiö Elvera Oy:n varastomiehenä


Kakkola sanoo, että osa-aikaisuus antaa kaupunginhallituksen puheenjohtajalle paremmat mahdollisuudet hoitaa tehtävää. Lappeenrannan kokoisessa kaupungissa tehtävät eivät rajoitu kalenteriin merkittyihin kokouksiin.

— Tämä selkeyttää tehtävän hoitoa. Nyt siihen tulee paremmin aikaa.
Kakkolalla on siviilityö verkonrakennusyhtiö Elvera Oy:n varastomiehenä.

Seuraavaksi edessä on neuvottelu työnantajan kanssa työtehtävien hoitamisesta. Todennäköisesti Kakkolan palkka kaupunginhallituksen puheenjohtajana juoksee ensimmäisen kerran vasta syksyllä.

— Tässä on edessä kesä ja kesälomat. Työnantajan kanssa pitää myös sopia ja vasta sen jälkeen saadaan uusi järjestely käytäntöön.

Kohti pormestariutta


Suomessa osa suurimmista kaupungeista on siirtynyt jo kokopäiväisiin pormestareihin.

Käytännössä kaupunkien pormestarit nousevat vaalit voittaneiden poliittisten päättäjien joukosta kunnallisvaalien yhteydessä.

Suomessa tunnetuin pormestari valittiin vuosi sitten Helsingissä, kun kokoomus voitti kunnallisvaalit ja puolueen pormestariehdokas Jan Vapaavuori valittiin Helsingin johtoon.

Lappeenrannassa pormestarimallista käytiin keskustelu viime keväänä, kun Lappeenrannan kaupunki teki hallintosääntöönsä uudistuksen, joka mahdollistaa kaupunginhallituksen puheenjohtajan palkkauksen. Tuolloin pormestarimalli ei saanut riittävää kannatusta.

Kakkola näkee kaupunginhallituksen puheenjohtajan osa-aikaisuuden askeleena pormestarimallin suuntaan.

— Esimerkiksi Kotkassa, Kouvolassa ja Hämeenlinnassa on vastaava järjestely ja olen näiden hallitusten puheenjohtajien kanssa asiasta keskustellut. Kokemus on se, että tämä on askel pormestarimallin suuntaan. Sitä en tiedä, ollaanko Lappeenrannassa joskus valmiita valitsemaan pormestaria.

Jarva on vapaa mies hakemaan uusia tehtäviä


Lappeenrannan kaupungin johtoryhmässä tapahtui tuuletusta aiemmin keväällä, kun strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen siirtyi Järvenpään kaupunginjohtajaksi.

Lisäksi Lappeenrannan kaupunginjohtaja Jarva on ollut mukana monessa julkisessa hakuprosessissa viime vuosina. Parhaillaan hän pyrkii Lahden kaupunginjohtajaksi.

Jarvan siirtohalut ovat herättäneet kysymyksiä päättäjien ja kansalaisten joukossa. Kakkola muistuttaa, että uusien tehtävien hakeminen on osa johtotehtävissä työskentelevien urasuunnittelua ja myös täysin sallittua.

— Ainahan näistä asioista pitää olla huolissaan, kun porukkaa vaihtuu. Kaupunginjohtaja Jarvalla on hinkua pääkaupunkiseudun suuntaa, se on huomattu. Olen hänen sitoutumisestaan Lappeenrantaan kysynyt. Hän vakuuttaa olevansa sitoutunut, mutta Lahden kohdalla tarjolla on suuremman kaupungin johtajuus.

Kakkolan mukaan kaupungintalolla ei ole ainakaan ulospäin näkyviä ongelmia.
— Numeroiden valossa kaikki on ihan hyvin. Kaupungin talous on kunnossa ja esimerkiksi työilmapiiri on tutkimusten mukaan parantunut.
 

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet