Uuden hoivakodin rakentaminen alkaa huhtikuussa Savitaipaleella — Valmistuttuaan rakennus muuttaa merkittävästi torin seudun maisemaa

Kaksikerroksisen rakennuksen suunnittelu on loppusuoralla. Aliurakoitsijoiden valinta alkaa kevättalvella.

Siklatilat Oy

Savitaipaleen uusi hoitokoti muuttaa kirkonkylän maisemaa. Havainnekuva.
Savitaipaleen uusi hoitokoti muuttaa kirkonkylän maisemaa. Havainnekuva.

Hoivajätti Mehiläisen uusi hoitokoti alkaa nousta Savitaipaleelle ensi keväänä. Marraskuun lopulla myönnetystä rakennusluvasta ei ole valitettu, ja suunnittelutyöt ovat loppusuoralla.

— Maapohjan kaivaminen tontilla alkaa edetä kelien mukaan maalis-huhtikuun vaihteessa, kertoo hankkeen projektipäällikkö Markus Jokitalo Siklatilat oy:stä.

Rakennus sopii maisemakuvallisesti ympäristöön. — Markus Jokitalo

Savitaipaleen torin kulmalle Kievarintien ja Torikadun risteykseen nousee kaksikerroksinen harjakattoinen rakennus, jonka ulkoseinät toteutetaan tehdasvalmisteisina puuverhottuina suurelementteinä. Rakennuksen kantava runko on betonirakenteinen.

Uusi hoivakoti sijoittuu pitkittäin Kievarintien varteen, josta on myös käynti tontille. Rinnetonttia pidettiin etukäteen kohtuullisen haastavana. Jokitalon mukaan ylimääräisiä metrejä rakennuksen sijoitteluun ei ollut, mutta loppujen lopuksi massaltaan pitkä rakennus saatiin mahtumaan tontille ihan hyvin.

Hoivakotiin tulee 60 asuinhuonetta, joista 15 on minikeittiöillä varustettuja palveluasuntoja. Asunnot sijoittuvat hoivakodin siipiin, keskiosassa ovat yhteiset oleskelu- ja ruokailutilat sekä valmistuskeittiö ja muut tukitilat.

Liikenne ei häiriinny merkittävästi

Rakentaminen ei vaikuta ainakaan Kievarintien käyttöön. Kevyen liikenteen väylänä toimivalla Kellonsoittajanpolulla voi tulla maarakennusvaiheessa ahdasta, mutta sillä liikkumista ei välttämättä tarvitse rajoittaa.

Siklatilat järjestää rakennukselle työmaajohdon ja vastaavat mestarit, mutta aliurakoitsijat hoitavat käytännön rakentamisen. Urakkatarjouksia aletaan kysellä kevättalvella, eikä siksi vielä tiedetä, antaako hoivakotityömaa työtä paikallisille rakentajille.

Jokitalon mukaan työntekijämäärä on joitain kymmeniä rakentamisvaiheen ollessa kiivaimmillaan.

— Rakennuksella on positiivinen vaikutus keskustan tiivistämiseen ja eheyttämiseen. Rakennus sopii maisemakuvallisesti ympäristöön, Jokitalo arvioi.

Rakennustöiden on määrä valmistua huhtikuun 2021 loppuun mennessä. Pihatöille on aikaa kaksi kuukautta enemmän.

Luetuimmat