Onko shakki urheilua vai ei? Pelaajat eivät sitä luokittelua kaipaa

Mika Strandén

Markku Ahonen ohjaa Ilona Rapakon ja Claudia Madrid-Maminan (oik.) peliä.
Markku Ahonen ohjaa Ilona Rapakon ja Claudia Madrid-Maminan (oik.) peliä.

Shakki on Kansainvälien olympiakomitean tunnustama urheilulaji ja Shakkiliitto urheilujärjestö Valon jäsen. Laji on sitä kautta valtion liikuntatuen saaja, mutta olympialaisiin se ei ole kelvannut, koska siitä puuttuu fyysinen elementti.

— Uskallan väittää, ettei tavallinen kerhopelaaja koe tarpeelliseksi sitä, että hänet luokitellaan urheilijaksi, Markku Ahonen sanoo.

Hänen mukaansa yleinen tyypittely shakista on se, että laji on istuvan ja paljon lukevan miehen harrastus, jossa pärjäävät matemaattisesti lahjakkaat. Mieleen on jäänyt Lappeenrannan ja Viipurin järjestötapaamisessa venäläisen tulkin tulkinta.

— Hän kertoi meille heti arvanneensa, että minä ja Erkki Koponen olemme shakinpelaajia astuessamme ulos bussista lappeenrantalaisten ampujien ja pöytätennispelaajien seurassa. Kun Erkin kanssa kysyimme, mihin arvaus perustui, tulkki kertoi huomanneensa sen siitä, että meillä oli silmälasit.

Lappeenrannan shakkikerholla on takana myös menestystä kilpashakissa, sillä kerhon veteraanien joukkue voitti kesällä toisen perättäisen SM-kullan Porissa pikashakin joukkuekisassa. Pelaajina olivat Juha Kemppinen, Klaus Hirvonen, Antti Loisa ja Mika Harjula.

Kerholla on Koulukatu kympissä järjestettävän nuorten keskiviikkokerhon lisäksi kaikille avoimet peli-illat tiistaisin asemaravintola Resiinassa ja torstaisin maakuntakirjastossa.

Vesa Salminen

Vesa Salminen