Mustikka poimintakypsää jo parin viikon päästä — puolukkaa saa odottaa

Tapani Tolvanen

Mustikka on kukkii parhaillaan metsissä. Mustikkasadon odotetaan olevan tänä kesänä keskinkertainen . Arkistokuva.
Mustikka on kukkii parhaillaan metsissä. Mustikkasadon odotetaan olevan tänä kesänä keskinkertainen . Arkistokuva.

Jo parin viikon päästä Etelä-Suomessa pääsee poimimaan mustikkaa, tiedottaa Luonnonvarakeskus. Hieman enemmän mustikkaa näyttää kukinnan perusteella kypsyvän Etelä-Suomessa, mutta myös Keski- ja Pohjois-Suomessa ennustetaan keskikertaista satoa.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltola kertoo, että kukintaa seuraamalla voidaan ennakoida satoa, mutta lämpötila ja pölyttäjät ratkaisevat sadon runsauden.

— Pölyttäjiä on ollut runsaasti ja ne ovat olleet aktiivisia.

Mustikan huippusatoja ei kuitenkaan odoteta tälle vuodelle. Keskimäärin hieman alle 60 prosenttia mustikkakukista on pölyttynyt koko maassa.

Puolukan kukinta taas on ollut keskimääräistä runsaampaa. Se ennustaa, että puolukkaa tulee normaalia enemmän.

Puolukan poimintaa saa odottaa tänä vuonna syyskuun alkuun asti. Viileä alkukesä viivästyttää sen kypsymistä parilla viikolla.

Tutkija ei osaa ennustaa, millainen marjasato Etelä-Karjalaan on tänä vuonna tulossa. Luonnonvarakeskus seuraa marjasatoja havaintometsien avulla eri puolilla Suomea.

— Alueelliset erot voivat vaihdella suurestikin. Pohjois-Karjala on ollut viime vuosina runsassatoinen, mutta se ei kerro Etelä-Karjalan tilanteesta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.