Kaakkois-Suomen poliisi julkaisi alkuvuoden tilastoja: Ilmitulleet raiskaustapaukset vähenivät — yhä useampi rattijuoppo jäi kiinni

Kimmo Seppälä

Rattijuoppo jää yhä useammin kiinni Kaakkois-Suomessa. Poliisin mukaan taustalla ovat tehostuneet valvontatoimepiteet.
Rattijuoppo jää yhä useammin kiinni Kaakkois-Suomessa. Poliisin mukaan taustalla ovat tehostuneet valvontatoimepiteet.

Ilmi tulleiden raiskausten määrä Kaakkois-Suomessa on vähentynyt alkuvuonna viime vuoden vastaavaan verrattuna.

Viime vuonna Kaakkois-Suomen poliisin tietoon tuli tammi-kesäkuussa 57 raiskaustapausta, kun tänä vuonna samana ajankohtana luku on 21. Tämä ilmenee Kaakkois-Suomen poliisin tiistaina julkaisemasta rikostilastosta.

Poliisi ei kerro kerro tässä vaiheessa maakunta- tai kuntakohtaisia lukuja. Luvut tulevat poliisin mukaan esille tarkemmin, kun vuositilasto 2018 julkaistaan ensi vuoden alussa.

Apulaispoliisipäällikkö Kari Hyyryläinen sanoo, ettei raiskausten määrän vähentymiseen löydy mitään yksittäisiä syitä.

— Olemme yrittäneet analysoida tätä, mutta yhteistä selittävää tekijää ei ole. Meidän näkemyksemme mukaan kyse on satunnaisvaihtelusta.

Julkitulleet lasten hyväksikäyttötapaukset  lisääntyneet


Kaikkien seksuaalirikosten määrä on myös laskussa alkuvuonna.

Viime vuonna poliisin tietoon tuli 105 seksuaalirikosta, kun vuoden 2018 kuuden ensimmäisen kuukauden saldo on 89.

Sen sijaan lasten seksuaalisen hyväksikäytön luvut ovat kasvussa. Poliisin tilaston mukaan tapauksia oli viime vuonna tammi-kesäkuussa 37, kun tänä vuonna ilmi tulleita tapauksia on 45.

Seksuaalisesta ahdistelusta poliisin tietoon alkuvuodesta tullut kuusi tapausta, kun viime vuonna lukema oli kolme.

Liikennerikkomukset ennallaan, rattijuoppoja yhä enemmän


Liikennerikosten määrä on puolestaan laskenut alkuvuonna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verratuna.
Määrä on pudonnut jopa usealla tuhannella vuodesta 2017, mutta vuoteen 2016 verrattuna liikennerikkomusten määrässä ei ole suurta muutosta.
— Muutos ei lopulta ole kovinkaan olennainen, sillä osa vuoden 2016 liikennerikkomuksista on kirjautunut vuoden 2017 puolelle, Hyyryläinen taustoittaa.
Rattijuopumusten määrä on sen sijaan noussut lähes 20 prosentilla. Yhteensä rattijuopumuksia oli alkuvuonna 605, kun viime vuonna lukema oli 550. Törkeiden rattijuopumusten määrä on pysynyt lähes samana.
Poliisin tilastojen mukaan törkeitä rattijuopumuksia kirjattiin Kaakkois-Suomessa 234.

Yhä useammin ratin takana myös huumekuskeja

Rattijuopumistapausten määrän kasvua Hyyryläinen selittää tehostuneella valvonnalla. Vuoden alussa höllentynyt alkoholilaki ei apulaispoliisipäällikön mukaan ole vaikuttanut tapauksiin.

— Saamme kansalaisilta ilmoituksia rattijuopumusepäilyistä. Silti suurin osa jää kiinni koska olemme tehostaneet omia toimenpiteitämme ja suunnanneet näihin tapauksiin resursseja.

Hyyryläisen mukaan viime vuosien trendi on, että yhä useammin rattijuopumuksiin liittyy huumausaineiden ja/tai lääkeaineiden vaikutuksen alaisena autolla ajaminen.

Rikoslajeittain tarkasteltuna eniten kasvua on ollut asuntoihin kohdistuneissa omaisuusrikoksissa, törkeissä pahoinpitelyissä, henkirikoksissa ja niiden yrityksissä, muissa seksuaalirikoksissa sekä törkeissä huumausainerikoksissa.

Kasvusta huolimatta esimerkiksi muiden seksuaalirikosten ja törkeiden huumausainerikosten osalta tapausten lukumäärä on pieni.

Alkuvuodesta 2018 poliisilla oli 29 109 hälytystehtävää, mikä on 2152 tehtävää vähemmän verrattuna samaan ajankohtaan vuonna 2017.

Rikoslakirikosten määrä vuoden 2018 tammi-kesäkuussa oli 7313 ja selvitysprosentti 54,2.

Vuonna 2017 vastaavana ajankohtana määrä oli 7346 ja selvitysprosentti täysin sama.