Työntekijän sairausloman syystä puhuminen vei esimiehen käräjille — Kaksi vuotta vanhaa tapausta puitiin tänään Imatralla

Hannu Ojala

Salassapitorikoksessa ensimmäisrangaistus on vuosi vankeutta.

Työntekijän sairausloman syystä kertominen toi esimiehelle sakkotuomion. Kaksi vuotta sitten tapahtuneiden asioiden vaiheita käsiteltiin tänään tiistaina käräjillä Imatralla.

Syyttäjän mukaan esimies oli rikkonut vaitiolovelvollisuuttaan paljastamalla sivulliselle henkilölle työntekijän sairauslomatodistuksesta ilmenneen sairausloman syyn.

Syyte kiistettiin. Puolustuksen mukaan tilanne oli saanut alkunsa, kun esimies oli kertonut uudesta rekrytoinnista. Tämä oli aiheuttanut työntekijän välittömän ja perusteettoman poistumisen työpaikalta. Työntekijä oli toimittanut myöhemmin todistuksen viikon mittaisesta sairauslomasta.

Puolustuksen näkemyksen mukaan syyte oli pelkästään tekoajaltaan riittämättömästi yksilöity ja vaikeutti puolustautumista. Puolustus piti ongelmallisena myös taudin määrittelyä, koska sitä ei löydy kansainvälisestä tautiluokituksesta.

Kirjallisena todisteena oikeudessa esiteltiin tietosuojavaltuutetun lausunto. Käräjäoikeuden mukaan syyttäjän näyttö oli riittävä ja vastaaja tuomittiin salassapitorikoksesta 20 päiväsakkoon.

Juttua päivitetty 21.8. klo 14.12 käräjäoikeuden tuomion jälkeen.