Koronavirus keskeytti Maasotakoulun tiedottajan matkan Pohjois-Norjan sotaharjoituksiin

Sari Pöyhönen lähti sunnuntaiaamuna Lappeenrantaan. Hän oli ennättänyt Kajaaniin, kun Maavoimat peruutti osallistumisen.

Kai Skyttä

Maasotakoulu Lappeenrannassa.
Maasotakoulu Lappeenrannassa.

Maavoimat päätti perua osallistumisensa Pohjois-Norjan Tromssassa maanantaina alkavaan Cold Response 2020 -sotaharjoitukseen. Syynä peruutukseen oli koronavirus.

Peruuntuminen aiheutti hukkareissun Maasotakoulun tiedottajalle Sari Pöyhöselle. Hän oli matkalla Sodankylään, josta maanantaina oli määrä lähteä joukkojen mukana sotaharjoitukseen. Pöyhönen oli Maasotakoulusta ainoa, joka oli menossa sotaharjoituksen.

– Olin menossa sotaharjoitukseen tukemaan maavoimien ja jääkäriprikaatin viestintää. Lähdin sunnuntaiaamuna Lappeenrannasta kohti Sodankylää. Olin ennättänyt Kajaaniin, kun tieto peruuntumisesta tuli.

Pöyhönen kertoo, että kukaan sotaharjoitukseen lähtevistä ei ollut ennättänyt Norjan puolelle, joten altistuksia ei hänelle eikä kellekään muulle tullut.

Sari Pöyhönen kertoi yöpyvänsä Kajaanissa. Hän lähtee maanantaina paluumatkalle Lappeenrantaan, jos muuta määräystä ei tule.

Pohjois-Norjan harjoitukseen piti osallistua noin 400 suomalaista Kainuun prikaatista ja Lapissa sijaitsevasta Jääkäriprikaatista.

Norjan puolustusvoimat kertoi aiemmin, että Pohjois-Norjassa noin 850 ihmistä on karanteenissa varuskunnassa havaitun koronavirustartunnan takia. Karanteenissa oleva varuskunta sijaitsee runsaan sadan kilometrin päässä Tromssasta.

Maavoimat kertoo, että joukkojen siirtyminen harjoitukseen on keskeytetty tänään, eivätkä harjoitusjoukot ole siirtyneet Norjan puolelle. Norjan johtaman harjoituksen on määrä jatkua 19. maaliskuuta asti.

Puolustusvoimista kerrottiin STT:lle, etteivät suomalaiset ole olleet missään tekemisissä karanteenissa olevan varuskunnan kanssa, eikä suomalaisia ole Norjassa karanteenissa.

– Nykytietojemme mukaan harjoituksella ei ole ollut mitään kosketuspintaa tähän karanteenissa olevaan varuskuntaan, Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen sanoi.