Hiekottaja ei ehtinyt kanavatielle ennen onnettomuutta

Linja-auto ajautui ulos kanavatieltä ja kaatui torstaiaamuna noin kello 7.50.
Linja-auto ajautui ulos kanavatieltä ja kaatui torstaiaamuna noin kello 7.50.

Saimaan kanavan huoltotielle tehtiin hiekotushälytys viitisen minuuttia ennen torstaiaamun onnettomuutta, kertoo Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen liikennevastuualueen johtaja Jyrki Karhula.

Hänen mukaansa kanavatien kunnossapidosta vastaava urakoitsija oli keskiviikkona tehnyt tiellä lumen- ja sohjonpoistoa. Torstaiaamuna urakoitsijan työnjohtaja oli tarkastamassa tien tilannetta, todennut siellä liukkautta ja hälyttänyt hiekottajan liikkeelle.

Karhulan mukaan tilanteessa noudatettiin kanavan hoitosopimusta, jonka mukaan suomalaiset vastaavat tien kunnossapidosta.

— Sopimuksen mukaan liukkauden toteamisesta alkaa tietty toimenpideaika, jolloin liukkaus pitää poistaa.

Tässä tapauksessa aikaa toimenpiteeseen ei ollut riittävästi. Viitisen minuuttia hälytyksen jälkeen venäläinen linja-auto kaatui liukkaassa paikassa. Onnettomuudessa kuoli kolme ihmistä ja yli 20 loukkaantui.

Venäjän mediassa on väitetty tai ainakin epäilty onnettomuuden johtuneen kanavatien huonosta kunnosta. Karhula kertoo vastanneensa lukuisiin Venäjän medioiden tiedusteluihin tilanteesta, jossa ei ainakaan tällä tietoa ollut tienhoidon laiminlyöntejä.

Karhulan mukaan Suomen puolella on käynnistetty tarkemmat tutkimukset urakoitsijan toiminnasta. Venäjän puolella tehdään onnettomuustutkintaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.