Savitaipaleen kuntavaaliehdokkaat eivät kaipaa sote-uudistusta, heille kelpaa Eksote

Marleena Liikkanen

Lauri Kaita (oik.) pistäytyi kahville kahvila Muskottiin. Hän kertoo äänestäneensä kaikissa kunnallis- ja kirkollisvaaleissa.
Lauri Kaita (oik.) pistäytyi kahville kahvila Muskottiin. Hän kertoo äänestäneensä kaikissa kunnallis- ja kirkollisvaaleissa.

Enemmistö Savitaipaleen kuntavaaliehdokkaista uskoo kunnan palveluiden säilymiseen väestön ikääntymisestä huolimatta. Vain osa Etelä-Saimaan vaalikoneeseen vastanneista uskoo, että palveluista joudutaan tinkimään

Peräti neljä viidesosaa vastanneista katsoo, että hyvien palvelujen turvaamiseksi verotustakin voidaan kiristää. Toisaalta liki yhtä monen mielestä kaikkea toimintaa täytyy ajatella talous edellä.

Vaaleissa on 62 ehdokasta, eli muutama vähemmän kuin syksyllä 2012.

Ehdokkaista 30 on vastannut Etelä-Saimaan vaalikoneen kysymyksiin. Minkään puolueen ehdokkaat eivät kannata kahden kunnan Etelä-Karjalaa. Sote-uudistuksen maaliin pääsy annetussa aikataulussa ei tunnu tarpeelliselta edes useimpien keskustalaisten mielestä. Sen sijaan luottamus siihen, että Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) hoitaisi sote-palvelut parhaiten jatkossakin, on vahva yli puoluerajojen.

Ehdokkaista 15 kuuluu nykyiseen valtuustoon, ja saman verran listoilla on nykyisiä varavaltuutettuja.

Kuudesta paikastaan luopuneesta valtuutetusta viisi on keskustan ja yksi kokoomuksen ryhmästä.

Kaksi valtuutettua on vaihtanut ryhmää. Perussuomalaisten Matti Käyhty pyrkii uudistamaan valtakirjansa Pro Savitaipaleen riveissä. Kokoomuksen valtuutettu Pekka Ässämäki on nyt keskustan ehdokas.

Ehdokkaista 25 on sellaisia, jotka eivät olleet viime vaaleissa mukana. Näiden joukkoon kuuluu Pro Savitaipaleen Leena Saramies, joka on tekemässä paluun kuntapolitiikkaan kahden vaalikauden tauon jälkeen.

Vihreillä on ensimmäistä kertaa ehdokas Savitaipaleen kuntavaaleissa, Juulia Klemi.

Sen sijaan viime vaaleissa ilman paikkaa jäänyt vasemmistoliitto ei ole nyt asettanut yhtään ehdokasta.

Aiheesta laajemmin päivän painetussa lehdessä ja Etelä-Saimaan mobiilisovelluksessa. Etelä-Saimaan vaalikoneeseen pääset tästä.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.