Sakkia oli kuin SaiPan pelissä — Etelä-Saimaan jäähalliaiheinen keskustelutilaisuus keräsi tuvan täyteen, yleisön joukosta irtosi useita kipakoita mielipiteitä

Viiden panelistin enemmistö kannatti uuden jäähallin rakentamista keskustaan, yleisö puolestaan piti Kisapuistoa parempana vaihtoehtona.

Mika Strandén

Jussi Markkanen (vas.), Ilkka Oksman, Markus Iitiä ja Virpi Junttila äänestivät jäähallivaihtoehdoista. Keskustelun voi katsoa Etelä-Saimaan nettisivuilta.
Jussi Markkanen (vas.), Ilkka Oksman, Markus Iitiä ja Virpi Junttila äänestivät jäähallivaihtoehdoista. Keskustelun voi katsoa Etelä-Saimaan nettisivuilta.

Etelä-Saimaan järjestämä jäähalliaiheinen paneelikeskustelu keräsi keskiviikkona salin täyteen aiheesta kiinnostunutta väkeä ja kirvoitti useita kipakoita kysymyksiä ja näkemyksiä yleisön joukosta.

Tapahtumaan kutsutun viiden panelistin suosikkivaihtoehto mahdollisen uuden jäähallin sijoituspaikaksi oli keskusta, joka sai 4,5 ääntä. Puolikas selittyy sillä, että kaupunginvaltuutettu Virpi Junttila (vihr.) ilmoitti kannattavansa sekä keskustavaihtoehtoa että Kisapuiston nykyisen liigahallin korjausta, jonka hän täsmensi lopulta ykkösvaihtoehdokseen.

Mika Strandén

Tila tuli sen verran täyteen, että aivan kaikki eivät mahtuneet sisälle saliin.

— Lappeenkadun vaihtoehto on hieno ja kannatettava hanke, mutta näkemykseni mukaan kaupungilla ei ole siihen varaa. Jos meille löytyy rahoittaja ja kaupungin vuosikulut pysyvät korkeintaan sellaisina, mihin ne vanhan hallin peruskorjauksessa nousisivat, sitten voidaan harkita, jos saadaan luotettava rahoittaja, Junttila sanoi.

Yhteisymmärrys vallitsi siitä, että uuden jäähallin rakentamiseen kaupungit rahat eivät riitä, vaan ulkopuolista rahoitusta tarvitaan. Kisapuiston hallin peruskorjauksen kaupunki voinee rahoittaa itse.

Mika Strandén

Klaus Pelkosella oli muistiinpanoja ennakkoon suunnitellun puheenvuoronsa tueksi.

Osaa yleisöstä hirvittivät uuden hallin kustannukset, käyttömenot ja keskustaan mahdollisesti syntyvät pysäköinti- ja muut liikenneongelmat, kun halliin tulevat ihmiset ajelevat katuja edestakaisin etsiessään pysäköintipaikkoja. Bussilla keskustaan pääsee monesta suunnasta, mutta miten tiiviisti linjoja jatkossa ajetaan, nousi myös kysymykseksi.

Yksi paikalla olleista kammoksui hallikompleksin kokoa. Hän vertasi hallin rakentamista keskustaan siihen, että matkustajalautta Silja Symphony ajettaisiin Kaupunginlahdelle.

Toinen puolestaan kummeksui panelistien kokoonpanoa, jossa Junttila oli ainut naisedustaja. Muut olivat konsultti Tuomas Santasalo, kaupunginvaltuutettu Markus Iitiä (kok.), SaiPan toimitusjohtaja Jussi Markkanen ja Lappeenrannan kaupungin liikuntapaikkarakentamisen projektijohtaja Ilkka Oksman.

Mika Strandén

Panelistien kesken tunnelma säilyi hyvänä, vaikka mielipiteet vaihtelivat.

Jos meille löytyy rahoittaja ja kaupungin vuosikulut pysyvät korkeintaan sellaisina, mihin ne vanhan hallin peruskorjauksessa nousisivat, sitten voidaan harkita, jos saadaan luotettava rahoittaja. — Virpi Junttila

Santasalo toi tilaisuuteen ulkopuolista näkemystä kaupunkisuunnittelijana. Hänen mielestään keskustahalli olisi tärkeä etenkin Lappeenrannan imagon kannalta.

— Jos kaupungin keskustaan saadaan tehtyä yhteinen paikka, jossa kaupunkilaiset voivat olla, se elävöittää keskustaa. Se tuo ihmisiä keskustaan ja ihmiset voivat käyttää myös muita palveluita kuin monitoimi- tai jäähallin palveluita.

Myös muiden seurojen tarpeita haluttiin pitää esillä yleisön joukosta. Muistutettiin, että ne ovat tuoneet Lappeenrantaan mitaleja ja mestaruuksia, mutta SaiPan ainut mitali on 60-luvulla saavutettu pronssi.

Mika Strandén

Tilaisuudessa käytettiin kipakoitakin puheenvuoroja.

SaiPa toimitusjohtaja Jussi Markkanen totesi, että jääkiekkoa voidaan harrastaa myös vaatimattomissa puitteissa, mutta silloin ei välttämättä pelata enää liigakiekkoa.

— Jos puhutaan Lappeenrannan kokoisessa kaupungissa tapahtumista, joissa käy 3 000—4 500 katsojaa nykytiloissa, niitä on täällä tosi vähän. SaiPa järjestää sellaisia 30—40 vuodessa, Markkanen sanoi.

On esitetty näkemyksiä, että uusi halli kasvattaisi myös kaupungin muuta tapahtumatarjontaa, kuten konsertteja.

Mika Strandén

Kaupunginvaltuutettu Eeva Arvela (sd.) oli yleisön joukossa ja piti puheenvuoron.

Yleisön joukosta sitä kyseenalaistettiin ja muistuttiin, että 300 kilometrin säteellä Tampereelle, Helsinkiin, Kuopioon ja Jyväskylään on rakentumassa tai ainakin suunnitellaan omia areenakomplekseja. Ne todennäköisesti kilpailisivat samoista tapahtumista Lappeenrannan kanssa.

Esiin nostettiin myös huoli siitä, mikä SaiPan osuus ottelutapahtumien myynnistä ja edelleen juniorien tulovirroista jatkossa on, jos kalliissa hallissa myyntioikeudet joudutaan luovuttamaan jollekin toiselle operaattorille.

Tilaisuuden lopuksi kysyttiin myös yleisön mielipidettä, pitäisikö uusi halli rakentaa keskustaan vai Kisapuistoon. Kolmas vaihtoehto oli vanhan hallin peruskorjaus. Yleisöäänestyksessä keskustavaihtoehto kärsi tappion Kisapuistolle. Vähiten kannatusta sai nykyisen liigahallin peruskorjaus.

Mika Strandén

Tilaisuus päättyi iltakahdeksan aikaan.

Katso keskiviikkoillan keskustelu kokonaisuudessaan alla olevalta videolta.

Juttua muokattu 16.11. kello 12.45. Korjattu Eeva Arvelan puoluekanta kokoomuksesta SDP:ksi.

Kommentoidut