Rikollisryhmä yritti viedä Saksasta varastettuja arvoautoja Venäjälle – Jäivät kiinni Nuijamaalla ja Vaalimaalla

Ryhmään on kuulunut useita henkilöitä, autoja on viety ilmeisesti kymmeniä ja rikoshyöty on ollut huomattava.

Anu Kiljunen

Arkistokuva, ei liity tapaukseen.
Arkistokuva, ei liity tapaukseen.

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjunta on saanut valmiiksi esitutkinnan varastettujen arvoautojen kuljetusyrityksestä Venäjälle.

Tutkintanimike on törkeä kätkemisrikos. Viranomaiset epäilevät järjestäytyneen rikollisryhmän varastaneen ja kuljettaneen useita arvokkaita henkilöautoja Schengen-alueelta Venäjälle myytäviksi.

Esitutkinnassa paljastui ainakin kolmen auton varastaminen, niiden tunnistetietojen muuttaminen ja kuljetusyritys Pietariin.

Tutkinnan mukaan yksi auto on tullut Suomeen Puolan ja Viron kautta maaliskuussa 2019 sekä toinen Saksan kautta helmikuussa 2020.

– Maaliskuussa 2019 jäi kiinni yksi auto Nuijamaalla ja toinen helmikuussa 2020 Vaalimaalla. Tässä esitutkinnassa on saatu viitteitä, että lisäksi yksi katumaasturi vietiin Saksan, Puolan ja Valko-Venäjän kautta Venäjälle 2020 tammikuussa, kertoo tutkinnanjohtaja luutnantti Ville Ahokas.

Autoissa oli väärät kilvet ja aitoihin pohjiin tehdyt väärennetyt rekisteriotteet. Venäjän viranomaisilta saatiin rajalla tieto, että kyseisiä rekisteriotteita ei ole koskaan myönnetty Venäjällä eli auton todellista alkuperää on yritetty peitellä.

Pelkästään näiden kolmen auton viemisestä saatu rikoshyöty olisi ollut Ahokkaan arvion mukaan yli 100 000 euroa. Autot oli varastettu autokaupoista tai parkkipaikoilta.

– Lisäksi tutkinnan aikana on käynyt ilmi viitteitä, että sama organisaatio olisi kuljettanut Venäjälle kymmeniä varastettuja autoja pääasiassa Saksasta mutta myös Ruotsista.

Esitutkinnassa onkin tehty kiinteää yhteistyötä muun muassa Venäjän, Saksan ja Puolan viranomaisten sekä Euroopan poliisiviraston kanssa.

Suomen rajalla takavarikoiduista autoista toinen on saatu palautettua oikealle omistajalle, mutta toinen on yhä takavarikossa Suomessa.

Rinkiin arvioidaan kuuluvan ainakin seitsemän henkilöä. Heistä on Suomessa ollut esitutkinnassa mukana viisi Venäjällä asuvaa henkilöä, joista kaksi on vapautettu. Kolme miestä odottelee asian jatkoa vangittuina Suomessa.

Tapaus on siirretty Itä-Suomen syyttäjäalueelle syyteharkintaa varten. Ahokkaan arvion mukaan asia voisi olla oikeudessa toukokuussa. Syyte on nostettava 14.4. mennessä. Ainakin siihen saakka epäillyt pidetään Suomessa vangittuina.