HS: Viking Line jätti natsit rannalle Tukholmassa — Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla ollut rauhallista itsenäisyyspäivän mielenosoitusten alla: "Olisivat varmaan tulleet viime päivinä tai aamun aikana"

Rajavartiolaitos

Viking Linen Amorella kuvattuna vuonna 2013.
Viking Linen Amorella kuvattuna vuonna 2013.

25 Suomeen matkalla ollutta natsia jäi rannalle Tukholmassa tiistai-iltana, kertoo Helsingin Sanomat.

Viking Line -varustamon aluksen päällikkö kielsi Pohjoismaisen vastarintaliikkeen ryhmän nousemisen laivaan. Varustamon mukaan päätös perustui turvallisuusarviointiin.

Ruotsissa toimivan Pohjoismaisen vastarintaliikkeen verkkosivujen mukaan joukko oli matkalla itsenäisyyspäivän marssille Helsinkiin. Ainakin osa joukosta on ilmeisesti saapunut Suomeen muilla keinoin. Vastarintaliike määrättiin Suomessa lakkautettavaksi marraskuussa.

Kaakkoisrajalla rauhallista

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla itsenäisyyspäivän mielenosoitukset eivät ole näkyneet. Maahanpääsy voitaisiin evätä rajanylityspaikalla, jos rajanylittäjän katsoittaisiin vaarantavan yleistä järjestystä ja turvallisuutta.

— Meillä on ollut tiedossa mahdollisuus, että rajanylityspaikoille voisi ilmestyä (mielenosoittajia), mutta toistaiseksi maahanpääsyä ei ole sillä perusteella evätty. Olisivat varmaan tulleet viime päivinä tai aamun aikana. Nyt alkaa olla jo myöhässä, jos on meidän kautta tulossa, kapteeni Ossi Fonselius kertoi noin kello 16.