Kouluvuosi alkaa tänään peruskouluissa ja lukioissa — Ekaluokkalaisten lisäksi ensikertalaisia ovat myös aloittavat opettajat: "Totta kai vähän jännittää, mitä oppilaat ajattelevat uudesta opettajasta"

Peruskoulujen ja lukioiden kouluvuosi alkaa Lappeenrannassa tänään torstaina. Olli Nyman aloittaa koulutaipaleensa Kimpisen koulussa ensimmäisellä luokalla ja Oona Rintamaa opettajana kolmannella luokalla.

Marleena Liikkanen

Oona Rintamaa aloittaa Kimpisen alakoulussa kolmannen luokan opettajana. Keskiviikkona hän järjesteli luokkahuonetta valmiiksi torstaita varten Kimpisen Ainolassa.
Oona Rintamaa aloittaa Kimpisen alakoulussa kolmannen luokan opettajana. Keskiviikkona hän järjesteli luokkahuonetta valmiiksi torstaita varten Kimpisen Ainolassa.

Tänään on 25-vuotiaan Oona Rintamaan ensimmäinen koulupäivä Kimpisen alakoulussa. Tänä keväänä Itä-Suomen yliopistosta valmistunut kasvatustieteiden maisteri aloitti työnsä kolmannen luokan opettajana.

— Odotan innolla alkavaa lukuvuotta. Olen nyt ensimmäistä kertaa koko vuoden yhden luokan opettajana, Rintamaa kertoo.

Tuleva luokka on Rintamaalle tuttu. Hän on ollut tekemisissä tulevan luokkansa kanssa aiempina vuosina, kun hän on tehnyt sijaisuuksia Kimpisessä.

— Luokka on tosi napakka, positiivinen ja toimeen tarttuva. Luokkahenki ja pohja muutenkin vaikuttavat olevan jo valmiiksi kunnossa.

Kokonaisvaltaisesti opettaja

Opettajien työt ovat alkaneet jo aiemmin tällä viikolla, ja oppilaat aloittavat kouluvuotensa Lappeenrannassa tänään torstaina. Rintamaa on valmistautunut alkavaan syksyyn ja oppilaiden tuloon muun muassa tutustumalla luokkansa oppilaiden perustietoihin ja kuviin Wilma-ympäristön kautta. Lisäksi hän on yrittänyt keskustella ja vaihtaa ajatuksia muiden opettajien kanssa mahdollisimman paljon.

— Koen, että se on todella tärkeää.

Ennen opintojaan ja niiden aikana Rintamaa on tehnyt useita sijaisuuksia eri kouluissa ja eri luokka-asteilla.

— Eniten alkavassa työssä odotan sitä, että opettajan työn näkee kokonaisvaltaisesti. On ihan eri asia olla varsinainen opettaja koko vuoden ajan, kun olla luokassa sijaisena jonkin aikaa. Odotan myös, että pääsen suunnittelemaan erilaisia oppimiskokonaisuuksia oppilaille ja haastamaan sitä kautta itseäni.

— Sitä kyllä jännittää koulun alku varmaan enemmän kuin miuta. — Olli Nyman

Yksittäisten asioiden sijaan Rintamaata mietityttää eniten kokonaisuus.

— Mikään erityinen asia ei jännitä. Nyt työ ei kuitenkaan ole pelkästään sitä itse opettamista, vaan mukaan tulevat työn useat muut ulottuvuudet. Totta kai mietityttää esimerkiksi oppilaiden vanhempien kanssa käytävä vuoropuhelu, mitä mieltä oppilaat ovat uudesta opettajasta ja se, miten oma aika riittää kaikkiin töihin, Rintamaa pohtii.

Rintamaa sanoo aloittavansa työt luottavaisin mielin.

– Kovin paljoa ei jännitä. Koen, että työpaikalla saan kyllä apua, jos tarvitsen.

Marleena Liikkanen

7-vuotias Olli Nyman aloittaa koulunsa Kimpisen alakoulussa. Taustalla näkyvät penaali ja kirjoitusvälineet lähtevät mukaan ensimmäisenä koulupäivänä.
7-vuotias Olli Nyman aloittaa koulunsa Kimpisen alakoulussa. Taustalla näkyvät penaali ja kirjoitusvälineet lähtevät mukaan ensimmäisenä koulupäivänä.

Ekaluokkalaista koulun aloitus ei kauheasti jännitä

Koulun alkaminen ei jännitä myöskään 7-vuotiasta Olli Nymania. Kimpisen ala-aste ei ole hänelle uusi paikka, sillä samassa rakennuksessa sijaitsee myös tuttu eskari. Samalle luokalle kouluun on tulossa myös hyvä kaveri eskarista.

— Sitä kyllä jännittää koulun alku varmaan enemmän kuin miuta, Nyman kertoo.

Valmistelut koulun aloitusta varten on tehty hyvissä ajoin. Reppu on saatu lahjaksi mummilta. Sisältä löytyy penaali ja erilaisia kirjoitusvälineitä.

— Täällä on kyniä ja teroitin esimerkiksi.

Keskiviikkona iltapäivällä ohjelmassa oli vielä iltapäiväkerhoon tutustuminen.

Nyman ei ole asettanut erityisiä odotuksia koulun alkamisen suhteen.

— Ei erityisemmin jännitä mikään. Paitsi ehkä se virallinen koulunaloituspäivä, se varmaan jännittää kaikkia.

Juttua muokattu 9.8. klo 13.53. Jutun lopussa olleet tiedot Lappeenrannan kouluverkon muutoksista irrotettu omaksi kokonaisuudekseen.