Käräjäoikeus: Vaimonsa hengiltä pahoinpidelleelle lappeenrantalaismiehelle 1 vuosi ja 8 kuukautta ehdotonta vankeutta

Etelä-Karjalan käräjäoikeus ei pitänyt pahoinpitelyä tai kuolemantuottamusta törkeänä.

Mika Strandén

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

63-vuotias lappeenrantalaismies on tuomittu Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa vankeuteen kuolemantuottamuksesta ja pahoinpitelystä. Mies pahoinpiteli vaimoaan maaliskuussa 2018 pariskunnan kotona.

Vaimo kuoli pahoinpitelyssä saamaansa aivoruhjeeseen.

Mies tunnusti esitutkinnassa mahdollisesti aiheuttaneensa vaimonsa kuoleman ja hakanneensa vaimonsa päätä lattiaan.

Oikeus katsoi päätöksen perusteluissa, että päähän kohdistuva pahoinpitely on vakava rikos. Siihen liittyi huomattava riski, joka toteutui, kun uhri kuoli. Oikeuden mielestä teko ei kuitenkaan ole ilmentänyt pyrkimystä uhrin vakavaan vahingoittamiseen.

Oikeus katsoi pahoinpitelyn ja kuolemantuottamuksen yhdeksi väkivaltaiseksi teoksi. Syyttäjä oli vaatinut miehelle kolmen ja puolen vuoden vankeusrangaistusta törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Oikeus: Puolisot ratkoivat ristiriitoja väkivaltaisesti

Teon moitittavuutta vähentävänä seikkana on otettu huomioon uhrin oma provosoiva menettely ennen pahoinpitelyä, käytetyn väkivallan lyhytkestoisuus sekä puolisoiden välillä vakiintuneeksi katsottava käytäntö ratkoa ristiriitoja puolin ja toisin väkivaltaa käyttämällä, oikeus kirjasi päätökseen.

Lisäksi oikeus päätteli, että pahoinpitelyn seuraukset olisivat saattaneet jäädä vähemmän vakaviksi, jos uhri ei olisi kaatunut ja lyönyt päätään hieman aikaisemmin. Tuomitulla ei ollut tarkkaa tietoa kaatumisen aiheuttamien vammojen vakavuudesta.

Miehelle tuomittiin pahoinpitelystä ja kuolemantuottamuksesta 1 vuoden ja 8 kuukauden vankeusrangaistus, ja ehdottomana, koska hänellä on aikaisempia tuomioita muun muassa pahoinpitelyistä. Hänet tuomittiin myös maksamaan korvauksia uhrin lapsille kuolemantapauksen aiheuttamasta kärsimyksestä, 5 000 euroa kullekin.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Luetuimmat

Kommentoidut