Pekka Haavisto vihreiden presidenttiehdokkaaksi — kilpailijoita ei ilmaantunut

Sami Kero/HS

Pekka Haavisto selvisi presidentinvaalien toiselle kierrokselle 2012.
Pekka Haavisto selvisi presidentinvaalien toiselle kierrokselle 2012.

Vihreiden Lohjalla kokoontunut puoluevaltuusto valitsi kansanedustaja Pekka Haaviston sunnuntaina puolueen viralliseksi presidenttiehdokkaaksi ensi vuonna pidettäviin vaaleihin.

Nimityksen noin 40-päinen valtuuskunta teki yksimielisesti.

Puoluevaltuuskunta toimii puoluekokousten välillä puolueen korkeimpana poliittisena linjanvetäjänä, ja sen valtuuksiin kuuluu ehdokkaan nimeäminen. Esityksen ehdokkaasta teki puoluehallitus.

Haavisto kertoi harkinneensa ehdolle asettumista pitkään. Suostumisesta hän ilmoitti ensin Ylen tv-haastattelussa lauantaina.

Muiden ehdokkaiden nimiä ei tullut julkisuuteen. Vaikka Haavisto panttasi ilmoittautumistaan jonkin aikaa, puolueessa luotettiin hänen lopulta suostuvan, johtuen hänen vuoden 2012 presidentinvaaleissa saavuttamastaan yllättävästä menestyksestä.

Haavisto löi ensimmäisellä kierroksella keskustan Paavo Väyrysen ja selviytyi toiselle kierrokselle kokoomuksen Sauli Niinistöä vastaan. Toisella kierroksella Haavisto sai lähes 1,1 miljoonaa ääntä, mikä oli 37,4 prosenttia kaikista annetuista äänistä. Niinistö valittiin presidentiksi ylivoimaisella 62,6 prosentin äänisaaliilla.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi lauantaina uskovansa, että ensi vuoden vaaleissa Haavistolla on mahdollisuudet vielä parempaan menestykseen kuin 2012.

Lue juttu Helsingin Sanomien verkkosivulla

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.