Maakuntahallitus arvostelee hallituksen esitystä valinnanvapauslaista — Myös Lappeenrannan kaupunginhallitus on huolissaan erikoissairaanhoidon tulevaisuudesta

Maakuntahallitus äänesti ja päätti sen jälkeen jyrkentää näkemystään valinnanvapauslaista. Erityisesti erikoissairaanhoidon tila Etelä-Karjalassa herättää huolta.

Maakuntahallitus toteaa lausunnossaan, että hallituksen esitys valinnanvapauslaista vaarantaisi erikoissairaanhoitoa. Arkistokuva.
Maakuntahallitus toteaa lausunnossaan, että hallituksen esitys valinnanvapauslaista vaarantaisi erikoissairaanhoitoa. Arkistokuva.

Lakiesitys valinnanvapaudesta huonontaa palveluiden yhdenvertaista saatavuutta ja kasvattaa alueiden välisiä mahdollisuuksia saada palveluja. Valinnanvapauden tulee koskea vain perusterveydenhuoltoa, ei erikoissairaanhoitoa, koska muuten laajan päivystyksen sairaalan toimintaedellytykset vaarantuvat. Muun muassa näin arvioi lausunnossaan maakuntahallitus.

Maakuntahallitus käsitteli maanantaina Etelä-Karjalan liiton lausuntoluonnosta asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Se päätti muuttaa esityslistalla ollutta lausuntoluonnosta äänestyksen jälkeen. Yhteensä viisi jäsentä kannatti muutosesitystä, ja neljä vastusti.

Muutosesitys poikkeaa alkuperäisestä luonnoksesta viiden kysymyksen osalta. Aiempaan esitykseen verrattuna maakuntahallituksen nykyinen lausunto on selvästi kriittisempi.

Äänestys ei yllätys

Muutosjohtaja Aija Tuimala Etelä-Karjalan liitosta ei yllättynyt, että valinnanvapauslausunnosta päädyttiin äänestämään.
— Tämä heijastelee vahvasti Eksoten aiemmin antamaa kriittistä lausuntoa valinnanvapauslaista. Moni huolista, jotka uuteen lausuntoomme on nyt kirjattu, on kuitenkin jo otettu huomioon valinnanvapauslaissa, Tuimala toteaa.

Hän uskoo, että kriittiset lausunnot tulevat muuttamaan lakiesitystä.
— Samat asiat toistuvat monien eri toimijoiden lausunnoissa, joten toivottavasti sillä on vaikutusta. Esimerkiksi erikoissairaanhoidon rooli herättää paljon kysymyksiä, hän sanoo.

Kaupunginhallitus käsitteli myös

Myös Lappeenrannan kaupunginhallitus käsitteli maanantaina lausuntoaan valinnanvapauden lakiesityksestä. Kaupunginhallitus hyväksyi alkuperäisen luonnosehdotuksen, vaikka sen kolmesta kohdasta päädyttiin äänestämään.

Luonnoksessaan kaupunki toteaa, että se suhtautuu sote-uudistukseen ja valinnanvapauteen positiivisesti. Kuitenkin esimerkiksi huoli erikoissairaanhoidon roolista nostetaan esille myös kaupungin lausunnossa.

Lausunnot julkisuudessa runsaasti kritiikkiä saaneesta hallituksen valinnanvapauslakiesityksestä pitää jättää joulukuun puoleen väliin menessä.