Oliko maanantain tulipalo viimeinen niitti? Finnsementissä kyllästytty jatkuvaan ilkivaltaan Mäntylän sairaalalla — ”Yhtiön tahtotila on, että se puretaan”

Kai Skyttä

Finnsementti haluaisi purkaa Mäntylän sairaalan hylätyt rakennukset. Arkistokuva.
Finnsementti haluaisi purkaa Mäntylän sairaalan hylätyt rakennukset. Arkistokuva.

Lappeenrannan Ihalaisissa toimiva Finnsementti-yhtiö on päätymässä Mäntylän vanhan sairaalan purkamiseen Lappeenrannassa.

Vuodesta 2012 yhtiön omistuksessa olleet kaksi sairaalarakennusta ovat kärsineet vuosien aikana ilkivallasta, eikä yhtiössä haluta ottaa riskiä jonkun loukkaantumisesta paikalla.

Tuotantojohtaja Jussi Puustinen kertoo, että poliisi on aiemmin ilmaissut huolensa paikalla aikaansa viettävien nuorten turvallisuudesta.

Yhtiö on muun muassa hitsannut ovien saranoita kiinni ja tukkinut ikkuna-aukkoja vanerilevyillä. Mikään ei kuitenkaan ole auttanut.

—Käteen ei jää muuta vaihtoehtoa kuin suunnitella purkamista. Riski onnettomuudelle tai tapaturmalle näyttää kasvavan koko ajan, kun siellä käydään, Puustinen sanoo.

—Kyllähän sairaalarakennus siinä seisoisi ilman kustannusvaikutuksia, jos sen annettaisiin olla rauhassa. Purkaminen on kallis urakka ja vaatii talouden osalta varautumista.

Puustinen arvioi, että rakennusten purkamisen kustannukset nousisivat satoihin tuhansiin euroihin.

Tulipalo ullakkokerroksessa maanantaina

Viimeksi Mäntylän sairaala nousi uutisiin maanantaina iltapäivällä, kun pelastuslaitos sai paikalle hälytyksen sammuttamaan tulipaloa. 

Pelastuslaitoksen mennessä paikalle sairaalarakennuksen yläkerta oli savun vallassa. Pelastuslaitoksen arvion mukaan palo oli ihmisen sytyttämä.

Puustinen kertoo, että rakennuksen ullakkokerroksesta oli löytynyt kytevä palo.

—Se on vahva viite siitä, että se oli tarkoituksella sytytetty. Oli luojan lykky, ettei se päässyt leviämään laajemmalle.

Puustinen sanoo, että tapahtumat vauhdittavat jo aiemmin esillä olleita purkamissuunnitelmia.

—Ihmiset eivät ymmärrä riskiä. Sinne mennään lasiovien läpi, eikä siellä valoja eikä muuta. Riskit ovat suuret, mutta niitä ei joko tiedetä tai ymmärretä.

Purkuun jo parin vuoden sisällä

Rakennusten purkaminen edellyttää purkamisluvan hakemista Lappeenrannan kaupungilta. 

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan purkamisluvan myöntämisen edellytyksenä on, ettei purkaminen merkitse rakennettuun ympäristöön sisältyvien perinne-, kauneus- tai muiden arvojen hävittämistä eikä haittaa kaavoituksen toteuttamista.

Puustinen uskoo, että kaupunki suhtautuisi myötämielisesti rakennusten purkamiseen. 

—Enemmän kyse on siitä, että purku tehdään oikein. Lupaprosessi on käynnistettävä viimeistään nyt. 

Jatkosuunnitelmia yhtiöllä ei alueelle purkamisen jälkeen ole 

—Sieltä viedään kaksi rakennusta materiaaleineen pois ja tehdään maanvaihtoa, että siellä joskus voitaisiin jotain tehdäkin. Välittömästi sille ei ole toiminnallista käyttöä.

Puustinen sanoo, että rakennusten purkaminen voisi olla mahdollista 1—2 vuoden sisällä. 

Luetuimmat

Uusimmat uutiset