Saimaan kanavan ihmissalakuljetuksesta syytetty sanoi toimineensa humanitaarisista syistä — Oikeudenkäynti jatkuu tänään tiistaina

Syytetyt vaativat syytteiden hylkäämistä ja syyttäjä vankeusrangaistusten pidentämistä.

Mika Strandén

Veneeseen oli rakennettu piiloja salakuljetettavia varten.
Veneeseen oli rakennettu piiloja salakuljetettavia varten.

Saimaan kanavan ihmissalakuljetustapauksen käsittely alkoi maanantaina Itä-Suomen hovioikeudessa. Törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa tuomitut Sergei Bukin ja hänen aikuinen tyttärensä Tatiana Krupenina valittivat tuomioistaan hovioikeuteen.

Käräjäoikeus tuomitsi Bukinin viideksi vuodeksi vankeuteen ja Krupeninan kolmeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen. Lisäksi Bukinin alaikäinen poika sai kahden vuoden ehdollisen vankeustuomion. Käräjäoikeuden mukaan he olivat salakuljettaneet veneessä Venäjältä Saimaan kanavan kautta Suomeen ainakin 67 ihmistä.

Salakuljetettavat piilotettiin huviveneen säilytystiloihin ja rakenteisiin. Salakuljetetuista osa on hakenut turvapaikkaa Suomesta, ja he ovat kotoisin esimerkiksi Irakista, Libanonista ja Jemenistä.

Bukin vaatii hovioikeutta hylkäämään häntä vastaan nostetut syytteet tai alentamaan rangaistusta. Krupenina puolestaan vaatii, että häntä vastaan nostetut syytteet hylätään.

Asianajaja kertoi oikeudelle, ettei Bukin ole syyllistynyt rikokseen ihmisiä Suomeen Venäjältä tuodessaan, koska on tehnyt niin humanitaarisista syistä. Lisäksi syytetty kiisti, että olisi toiminut osana järjestäytynyttä rikollisryhmää tai saanut taloudellista hyvää toiminnastaan.

Syyttäjä vaatii vastavalituksessaan, että hovioikeuden on korotettava Bukinin vankeusrangaistusta kuuteen vuoteen ja Krupeninan rangaistusta viiteen vuoteen. Syyttäjän mukaan toiminnan motiivina on ollut raha.

Maanantaina hovioikeudessa näytettiin viranomaisten kuvaama video, jossa Bukinin veneestä tulee ulos useita ihmisiä Lappeenrannan Pappilanniemen laituriin. Kolmikko otettiin kiinni videon kuvaamisen jälkeen. Oikeudelle näytettiin myös videoita, joissa Suomeen laittomasti kuljetetut ihmiset vierailivat takavarikoidussa veneessä ja kertoivat, missä olivat olleet piilossa.

Syyttäjä kävi läpi myös televalvontatietoja ja Whats App –sovelluksen keskusteluja syytettyjen ja oletettujen muiden rikollisryhmän jäsenten sekä ihmisiä kuljettaneiden ihmisten kanssa.

Viime viikolla hovioikeus teki katselmuksen Bukinin Nora-veneeseen, joka on takavarikoituna Lappeenrannassa.

Oikeudenkäynnille on varattu alustavasti yhdeksän istuntopäivää. Oikeudenkäynti jatkuu tiistaina.

Luetuimmat