Kolumni: Rauhallista loppuelämää — Mikä meissä on, kun emme osaa sopia ja elää rauhassa toistemme kanssa?

Kolumni: Rauhallista loppuelämää — Mikä meissä on, kun emme osaa sopia ja elää rauhassa toistemme kanssa?

Vuosi on 1991 ja erilaisen itsenäisyyspäivän aamu.
Paikka on suomalaisten YK-rauhanturvaajien asema pienen Al Qusairin kylän kyljessä Etelä-Libanonissa.
Päiväkirjani muistiinpanot kertovat, että edellisenä yönä Israelin armeija ja sen palkka-armeija SLA olivat pommittaneet asemaa ja kylää ympäröineitä laaksoja. Osumia tuli niin lähelle asemaa, että sirpaleet lensivät aseman sisään ja kyläläisten pihoille.
Unifil -operaatioon osallistuneiden YK-joukkojen, syyrialaisten joukkojen, Israelin armeijan ja sen kätyrien lisäksi alueella ja Litani joen laaksoissa liikkui muun muassa Hizbollah. Libanonin oma armeija oli lyöty alueelta aikaa sitten.
Libanonille itsenäisyys oli väkisinkin erilainen käsite kuin meille tänään juhliville suomalaisille.
Libanon nousi 1990-luvulla lopulta omille jaloilleen. Itsenäisyys ei ole vieläkään helppoa. Viimeiset tiedot kertovat maan joutuneen Saudi-Arabian ja Iranin valtakamppailun keskelle.

Kotiuduin Libanonista pian itsenäisyyspäivän jälkeen. Ajoimme Syyrian, Jordanian ja Turkin kautta Eurooppaan.
Kiehuva lähi-itä oli jäänyt jo kauas, kun lähestyimme Sarajevoa. Jugoslavia oli hajoamassa ja sota tuli taas vastaan. Tien varressa oli tankkeja vahtimassa Serbian uutta itsenäisyyttä.
Olemme jo lähes perillä Sarajevossa, kun viluiset serbisotilaat puomien takana pysäyttivät meidät sillalla ja tarkastivat auton. Kaupunkiin ei haluttu aseita.
Kun taustamme selvisi heille, ihmiset univormujen alta pääsivät esiin. Hekin olisivat mieluummin olleet turvaamassa rauhaa kuin tappelemassa bosnialaisten kanssa.

Libanon ja Lähi-Itä. Serbia ja muut entiset Balkanin alueen maat. Suomi sata vuotta sitten.
Itsenäisyys ostetaan monesti kalliisti ja aseiden avulla. Mikä meissä on, kun emme osaa sopia ja elää rauhassa toistemme kanssa?
Tätä pohdin, kun sytytän tänään kynttilät kotimaani kunniaksi.
Rauhallista loppuelämää Suomi.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan yhteiskuntatoimituksen esimies.

Kommentoidut