Lappeenrantaan tulee kirsikkapuisto – "Pappilanpellolle mahtuu helposti 100–120 kirsikkapuun taimea", sanoo kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen

Lappeenrannan Pappilanpellolle istutetaan kirsikkapuita. Ensimmäiset 20 puuntaimea lahjoittavat kaupunkilaiset, joiden aloitteesta hanke pyörähti eteen päin.

Anu Kiljunen

Pirjo ja Rauno Federley lahjoittavat puolet ensimmäisistä kirsikkapuun taimista.
Pirjo ja Rauno Federley lahjoittavat puolet ensimmäisistä kirsikkapuun taimista.

Lappeenrantaan haikailtu kirsikkapuisto toteutuu. Kirsikkapuita istutetaan Lappeen Pappilan ja Valtakadun väliselle Pappilanpellon puistoalueelle. Alue on osa Lappeenrannan Arboretumia, joka täyttää tänä vuonna 40 vuotta.

Lappeenrannan kaupunginpuutarhurin Hannu Tolosen mukaan kirsikkapuistosta kaupunkiin on ollut silloin tällöin puhetta, mutta ehdotukset eivät ole aiemmin konkretisoituneet.

Nyt hanke on pyörähtänyt eteen päin lappeenrantalaisten Ritva ja Veikko Viertiön aloitteesta. Viertiöt lupautuivat hankkimaan 10 ensimmäistä kirsikkapuun taimea Etelä-Saimaan yleisönosastolle lähettämässään kirjoituksessa 15. toukokuuta.

Tolonen sanoo, että ajatus kirsikkapuistosta oli ajoitukseltaan osuva, sillä kaupungilla on alueella kehityshanke käynnissä. Aluetta kehitetään esteettömäksi, jotta siellä voi kulkea pyörätuolilla ja rollaattorilla.

– Aika harvoin on omalla työurallani käynyt näin, että tämän tapainen aloite on lähtenyt kaupungin asukkailta, jotka ovat myös lupautuneet osallistumaan hankkeen kustannuksiin, Tolonen sanoo.

Juha Rika

Kirsikkapuisto tulee Valtakadun ja Lappeen pappilan väliselle Pappilanniityn alueelle.
Kirsikkapuisto tulee Valtakadun ja Lappeen pappilan väliselle Pappilanniityn alueelle.

Lappeenrantalaiset Pirjo ja Rauno Federley innostuivat lahjoittamaan puuntaimia, kun he lukivat Viertiöiden yleisönosastokirjoituksen. Federleyt kirjoittivat Viertiöille vastauksen yleisönosastolle, jossa he lupautuivat lahjoittamaan Viertiöiden tavoin 10 kirsikkapuun taimea.

– Ajatus kirsikkapuupuistosta oli pyörinyt aikaisemmin itsellänikin mielessä, Rauno Federley kertoo.

– Asukkaat voivat tehdä jotain kaupungin hyväksi. Kaupunki pitää kadut ja urheilupaikat kunnossa.

Federleyn mielestä kirsikkapuiden istuttaminen edustaa jatkuvuutta ja tuo iloa korona-ajan ankeuden keskelle.

– Ajatus puista asukkaiden lahjana kaupungille on mielestäni hieno.

Rauno Federleyn perhe on kotoisin Karjalankannaksen Pyhäjärveltä ja Pirjo Federleyn Viipurin maalaiskunnasta.

Lappeenrantaan Federleyt muuttivat molemmat jo lapsina 1940–50-luvun vaihteessa.

Alkuun taimia istutetaan 20, jotka Viertiöt ja Federleyt lahjoittavat puoliksi. Nyt tilatut taimet maksavat 50 euroa kappale.

Viertiöt toivovat yleisöosastokirjoituksessaan, että muutkin ihmiset innostuisivat lahjoittamaan taimia.

Istutustöihin ennen juhannusta

Tolosen mukaan Pappilanpellolle mahtuu helposti 100–120 kirsikkapuuntaimea.

– Kaupunki on varannut tälle vuodelle varoja alueen kehittämiseen. Osan rahasta voimme käyttää taimiin, jotta saamme kukkivia kirsikkapuita jo ensi keväälle.

Tolonen sanoo, että istutustöihin päästään ennen juhannusta. Puita on tarkoitus istuttaa lisää vuoden kuluttua keväällä.

– Kun pääsemme tekemään istutustöitä, uskon että muitakin tahoja lähtee taimien lahjoituksiin mukaan.

Anu Kiljunen

Tuleva kirsikkapuisto on osa Pappilanniityn kehityshanketta.
Tuleva kirsikkapuisto on osa Pappilanniityn kehityshanketta.

Anu Kiljunen

Kaupunkipuutarhuri Hannu Tolosen mukaan alueelle mahtuu 100-120 kirsikkapuuta.
Kaupunkipuutarhuri Hannu Tolosen mukaan alueelle mahtuu 100-120 kirsikkapuuta.

Arboretumin alueella Lappeenrannan vesitornin lähellä on ennestään 4 kirsikkapuuta. Nyt istutettavat puut ovat rusokirsikkapuita eli samaa lajiketta kuin vesitornin lähellä olevat puut.

Puut kukkivat Suomessa yleensä toukokuussa. Kukinta kestää vain noin viikon ajan.

Lajike on kotoisin Japanista, jossa kirsikkapuiden kukintaa juhlistava hanami kuuluu maan merkittävimpiin vuotuisiin juhliin.

Suomessa kukinnan aikaan uutisiin nousee vuosittain Helsingin Roihuvuoren kirsikkapuisto. Puistoon kukintaa ihailemaan saapui tänäkin vuonna runsaasti ihmisiä, vaikka vuotuinen hanami-juhla olikin koronan takia peruttu.

Kaakkois-Suomessa tällä hetkellä lähimmät kirsikkapuukeskittymät ovat Kotkassa, jossa on yli tuhat rusokirsikkapuuta eri puolilla kaupunkia.

Uusimmat uutiset