Lappeenrantalaiset ICT-yritykset eivät näe merkkejä alan kasvun hiipumisesta, katso miten yritysten liikevaihdot ovat kasvaneet viime vuodesta

Kysyimme Lappeenrannassa toimivilta ICT-yrityksiltä, onko digitalisaatio saavuttanut jo huippunsa vai jatkuuko alan kasvu vielä?

Mika Strandén

Lappeenrantalainen Octo3 kolme siirtyi lokakuussa Visman omistukseen. Tulevaisuudessa tilat käyvät ahtaiksi, sillä uusi omistaja aikoo tuplata henkilöstömäärän Lappeenrannassa. Jo vuoden kuluttua Skinnarilan tiloissa saattaa olla jo sata työntekijää.
Lappeenrantalainen Octo3 kolme siirtyi lokakuussa Visman omistukseen. Tulevaisuudessa tilat käyvät ahtaiksi, sillä uusi omistaja aikoo tuplata henkilöstömäärän Lappeenrannassa. Jo vuoden kuluttua Skinnarilan tiloissa saattaa olla jo sata työntekijää.

Lappeenrantalaiset tai Lappeenrannassa toimivat Visma Solutionsin, Octo3:n ja Maestron toimitusjohtajat, CGI:n markkinointi- ja viestintäjohtaja ja tamperelaisen M-Filesin Lappeenrannan toimiston vetäjä vastasivat kysymykseen, onko digitalisaatio jo saavuttanut huippunsa vai kasvaako se vielä.

Kaikkien vastanneiden mielestä digitalisaatio on vasta alkanut, ja alan yritykset voivat odottaa kasvavansa vielä vuosikausia.
Kokosimme myös jutun loppuun listan, johon on kerätty Lappeenrannassa toimivia ICT-yrityksiä.  Siinä on kerrottu esimerkiksi liikevaihdon kehityksestä.

— Kaikilla toimialoilla on kova kysyntä ohjelmisto-osaamiselle. Ostin pari vuotta sitten robottiruohonleikkurin ja -imurin. Ehkä seuraava autokin osaa ajaa itse. Ohjelmistoja löytyy yhä perinteisimmistä tuotteista. Kesällä ostin palohälyttimen, joka on yhteydessä älypuhelimeen.
Kehitys näkyy myös yritysten valuaatioissa. Airbnb on maailman toiseksi arvokkain "hotelliketju", Uber  arvokkain "taksifirma" ja Tesla arvokkaampi kuin perinteiset autovalmistajat. Apple, Google ja Amazon ovat maailman arvokkaimpia yhtiöitä.
Ari-Pekka Salovaara, Visma

— Yleisesti ottaen alalla menee hyvin. Digitalisaatio on väljä kattotermi, sen alla on lukuisia mielenkiintoisia kasvusektoreita, jotka liittyvät lähes poikkeuksetta joko uudenlaisiin liikeideoihin ja toimintamalleihin tai sitten toimintatapojen merkittävään kehittämiseen. Näitä ovat esimerkiksi robotisaatio, automatisaatio, teollinen internet, tekoäly, verkkokauppa ja alustatalous. Kyllä kasvu jatkuu, mutta myös ICT-sektori on suhdanteiden heiluteltavissa.
Tommi Laitinen, Octo3

— ICT-alalla menee hyvin, ja ala kasvaa lähes 5 prosentin vuosittaista kasvuvauhtia. Digitalisaatio ja tähän liittyvä muorros koskettaa kaikkia toimialaan katsomatta, joten viitteitä kasvun hiipumiseksi ei ole näköpiirissä.
Jarkko Virtanen, CGI

Maija Kaibijainen

Maestron toimisto sijaitsee Rakuunamäellä. Arkistokuvassa vuodelta 2015 Kimmo Pesonen (vas.) ja Lasse Lehtimäki.

— Kokonaisuutena alalla on hyvin positiiviset näkymät, mutta ne vaihtelevat tietysti paljon toimialan sisällä. Teknologiateollisuuden uusimpien tilastojen mukaan tietotekniikka-alan tilauskanta olisi kuitenkin juuri tällä hetkellä laskussa, mutta henkilömäärä jatkuvassa kasvussa. Itsestään selvää on että digitalisaatio soittelee vasta alkusointuja. Se muuttaa yritysten toimintaa olennaisesti, luo kasvua ja uusia mahdollisuuksia ja samalla muuttaa pysyvästi työn tekemisen muotoja.
Mika Savolainen, Maestro

— Tiedon määrä kasvaa vuoteen 2020 mennessä yli 50-kertaiseksi. Kaiken tiedon kokonaisvaltainen optimoitu hallinta edellyttää uudenlaisia tapoja hallita sitä. Koneoppimisen, uuden EU:n tietosuoja-asetuksen ja lamaannuttavien virushyökkäysten myötä tieto muuttuu entistäkin arvokkaammaksi. Digitalisaatio tulee kehittymään tekoälyn, IoT:n sekä henkilökohtaisen käytön myötä. Olemme koko ajan digitaalisessa murroksessa, eikä kasvulle näy loppua.
Janne Ihatsu, M-Files

Pekka Hölkki

Ari-Pekka Salovaara (vas.) ja Jari Kärkkäinen perustivat Severan ja myivät sen 2010 norjalaiselle tietotekniikkajätti Vismalle. Salovaarasta tuli yrityskaupan jälkeen perustetun Visma Solutionionin toimitusjohtaja. Arkistokuva vuodelta 2009, jolloin Severa sai valtakunnallisen Nuori yrittäjä -palkinnon.

Visma
Ari-Pekka Salovaara ja Jari Kärkkäinen perustivat Severan Lappeenrantaan 2004, jonka norjalainen Visma osti 2010. Yhtiön nimeksi tuli Visma Solutions, kun se fuusioitui Netvisorin kanssa.
175 työntekijää, joista noin 110 Lappeenrannassa.
Liikevaihto 2017 yli 36 milj. €, Valueframe-yritysosto nostaa liikevaihdon yli 40 miljoonaan euroon.
Tekee ohjelmistoja, joilla yritykset voivat automatisoida ja sähköistää hallinnollista työtä.
Päätuotteet: taloushallinto-ohjelmisto Netvisor (liikevaihto yli 23 meur), jota käyttää 20 000 suomalaista yritystä ja tilitoimistoa, verkkolaskutuspalvelu Maventa, jotka käyttää Pohjoismaissa ja Hollannissa 140 000 yritystä, asiantuntijayritysten toiminnanohjausjärjestelmä Severalla kymmeniä tuhansia käyttäjiä useissa eri maissa, sähköinen allekirjoituspalvelu Visma Sign, jota käytetään hyväksyttäessä esimerkiksi työsopimuksia, vakuutusyhtiön sopimuksia tai valtakirjoja.

Octo3
Sami Pesonen, Jani Tietäväinen ja Markus Weiland perustivat Octo3:n Lappeenrannassa 2011. Perustajista  mukana yhä Sami Pesonen, Jani Tietäväisellä on oma peliyhtiö Seepia Games ja Markus Weilandilla Workseed, joka on pilvipalvelu oppilaitoksille arviointien hallintaan ja osaamisen seurantaan.
60 työntekijää, joista Lappeenrannassa 50 ja Helsingissä 10.
Liikevaihto oli 2,8 milj. € vuonna 2016, tänä vuonna noin 4,5 milj. €. Ensi vuoden tavoite on saada liikevaihtoon 50 prosentin kasvu, mitä auttaa se, että Visma osti tämän vuoden lokakuussa Octo3:n
Tarjoaa ohjelmistokehityspalveluita yrityksille ja organisaatioille, joiden toiminnan ytimessä ovat tavalla tai toisella ohjelmistot. Asiakkaina ovat esimerkiksi lappeenrantalainen cleantech-yritys Visedo, Liikennevirasto ja sosiaali- ja terveysalan Hyvis-ICT.

M-Files
Toimi aiemmin nimellä Motive Systems, joka perustettiin vuonna 2000. M-Files-teknologian kehitys aloitettiin vuonna 2002. Nimeksi tuli M-Files 2011.
Yhtiössä työntekijöitä yli 400, avasi toimipisteen tämän vuoden toukokuussa Lappeenrantaan, jossa työntekijöitä 5. Suomen muut toimipisteet  Tampereella ja Espoossa. Toimipisteitä USA:ssa, Isossa-Britanniassa, Saksassa, Australiassa, Ranskassa ja Kanadassa.
Vuoden 2016 liikevaihto oli 38,6 milj. €, jossa kasvua edellisvuoteen verrattuna 28 %.
Tarjoaa tiedonhallintaa, jossa tiedon sijainnilla ei ole merkitystä. Ohjelmistoratkaisut yhdistävät eri järjestelmät ja niissä olevan liiketoimintatiedon läpi koko organisaation. Ne päästävät käyttäjänsä kaikkeen liiketoimintatietoon riippumatta siitä, mihin järjestelmään tai paikkaan tieto on tallennettu, jolloin eri järjestelmien tuottama tieto on yhtenäisesti koko liiketoiminnan käytössä.

Maestro
Perustettu 1986 Savonlinnassa, tuli Lappeenrantaan 1991
Yhteensä 77 työntekijää Savonlinnassa, Helsingissä ja Lappeenrannassa, jossa työntekijöitä on 41 ja alihankinta 8 henkilöä.
Liikevaihto noin 7 milj. €
Ohjelmistotalo erityisesti kaupan ja palvelun toimialojen yrityksille, joissa asiakkaita vajaat 600 yritystä lähinnä Suomessa. Unelmien Kauppapaikka on palvelu kaupan ja palvelun toimialoille, jossa ERP-toiminnanohjaus. Se yhdistää verkkokaupan ja taloushallinnon samaksi kokonaisuudeksi. Verso on palvelu tilitoimistoille sekä heidän asiakkailleen. Se antaa taloushallinnon työkalut tilitoimistolle sekä yhteiskäyttöiset mobiilikäyttöiset sovellukset heidän asiakkailleen.

CGI
Perustettu 1976, Lappeenrantaan 2010-luvulla.
CGI Suomi työllistää noin 3 200 henkilöä, Lappeenrannassa 44 työntekijää.
Liikevaihto Suomessa noin 450 milj. €.
Lappeenrannassa tuotetaan asiakkaille erilaisia sovelluksia ylläpitoon ja kehitykseen liittyviä palveluja, sekä mm. ohjelmistotestausta. Asiakkaina on mm. suuret rahoitus- ja vakuutusalueen toimijat kuten Lähi-Tapiola ja Elo.

Aureolis
Perustettu 2001. Pääkonttori on Espoossa, ja Lappeenrannan toimipiste avattiin toukokuussa 2017.
Yhtiössä lähes sata työntekijää, joista Lappeenrannassa on tällä 7.
2017 ennustettu liikevaihto on 8,5 milj. €
Mahdollistaa datan avulla asiakkaille tietoon pohjautuvan johtamistavan. Business Intelligent -hankkeita 1 000. Asiakkaina mm. Alko, Sanoma Magazines, Telia Sonera, Veikkaus, Ilmatieteen laitos.

Arcusys
Neljä pohjoiskarjalaista koodaria aloittaa yrityshautomosssa Joensuun tiedepuistolla 2003.
Lappeenrantaan vuonna 2015, nykyisin Joensuun pääkonttorin lisäksi kahdeksan toimistoa Suomessa, Yhdysvalloissa, Saksassa, Englannissa ja Venäjällä.
Työntekijöitä yli 150.
Vuonna 2017 yrityksen iikevaihto on 9,8 miljoonaa euroa, jossa nousua edellisvuoteen 34,1 prosenttia.
Oppimisen digitalisaatioon erikoistunut yritys. Sen Valamis-oppimisympäristö auttaa organisaatioita muuntamaan digitalisaation haasteet organisaation kilpailueduksi. Asiakkaina mm. Puolustusvoimat, Liikennevirasto, Nasa, Sol, Abloy.

Liisa Kukkola

Liisa Kukkola

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat