Nuijamies taitaa selättää purkajat — Lappeenrannan kaupunki yrittää Nuijamiehen suojelua tarjoamalla Osuuspankille ja Jatkeelle isoa porkkanaa

UUTISEN TAKAA: Suojelun hyvitykseksi annetaan niin paljon rakennusoikeutta, että siitä on vaikea kieltäytyä. Päättäjätkin läpmpenevät suojelulle. Pormestarin korttelin kaavaluonnoksista suojelurakennuksen purkuvaihtoehto tuskin saa monia puoltajia.

hautamkp

Suojeluvaihtoehdossa Nuijamies ja sen edusta-aukio säilyvät. Korttelin sisään tulee 7-kerroksinen talo ja Pormestarinkadun laitaan 6-kerroksinen. Rakennusoikeutta on 6750 kerrosneliötä.
Suojeluvaihtoehdossa Nuijamies ja sen edusta-aukio säilyvät. Korttelin sisään tulee 7-kerroksinen talo ja Pormestarinkadun laitaan 6-kerroksinen. Rakennusoikeutta on 6750 kerrosneliötä.

Elokuvateatteri Nuijamiehen säilyminen Lappeenrannan kaupunkikuvassa on entistä todennäköisempää. Keskiviikkona tuli julki kaksi kaavaluonnosvaihtoehtoa Pormestarin korttelista. Molemmissa Kino-Aula puretaan, mutta suojeluvaihtoehdossa Nuijamies säilyy.

Suojeluvaihtoehto on laadittu varman päälle. Kaupunki on rätkäissyt sellaiset myötäjäiset suojelun kyytipojaksi, että kiinteistön omistavalla Osuuspankilla ja sen yhteistyökumppanilla rakennusliike Jatkeella ei pitäisi olla nokan koputtamista.

Kukapa ei ottaisi vastaan ylimääräistä rakennusoikeutta ja vielä kunniaa ja kiitosta kulttuurimyönteisyydestä.

Täkynä suojeluvaihtoehto sisältää rakennusoikeutta enemmän kuin uudisrakennusvaihtoehto. Suojelun rasitteista valittaminen tässä tapauksessa tuntuisi ylilyönniltä.

Ja kukapa ei ottaisi vastaan ylimääräistä rakennusoikeutta ja vielä kunniaa ja kiitosta kulttuurimyönteisyydestä.

Vaihtoehdot hyväksytetty etukäteen Osuuspankilla ja Jatkeella

Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä vahvistaa, että molemmat vaihtoehdot on laadittu yhteistyössä pankin ja rakennusliikkeen kanssa. ”Luonnokset vastaavat yhteistä tahtotilaa”, sanoo Pimiä.

Poliitikotkin taitavat haluta Nuijamiehen suojelua. Kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja Joonas Grönlund (kok.) katsoo, että Nuijamiehen suojelulle on perusteet.

Grönlund kiittelee, että suojeluvaihtoehdon voi hyväksyä myös taloudellisessa mielessä ja uumoilee, että suojeluvaihtoehto miellyttänee laajemminkin päättäjiä. Pieni soittokierros vahvisti tätä.

hautamkp

Purkuvaihtoehdossa Nuijamiehen paikalle tulee 6-kerroksinen rakennus ja Pormestarinkadun laitaan 5-kerroksinen. Rakennusoikeutta on yhteensä 5700 kerrosneliömetriä.
Purkuvaihtoehdossa Nuijamiehen paikalle tulee 6-kerroksinen rakennus ja Pormestarinkadun laitaan 5-kerroksinen. Rakennusoikeutta on yhteensä 5700 kerrosneliömetriä.

Suojelumerkinnöistä väännettiin kunnolla

Perusteita suojelulle löytyy edellisen kaupunginvaltuuston hyväksymästä osayleiskaavasta. Siinä Nuijamies on suojeltu vahvalla Sr1- merkinnällä ja Kino-Aula lievemmällä merkinnällä SrT.

Suojelumerkinnöistä päättäminen ei ollut mikään läpihuutojuttu. Siitä väännettiin oikein kunnolla.

Ensin vt. tekninen johtaja Pasi Leimi käveli osayleiskaavaa valmistelleiden arkkitehtien yli ja halusi Osuuspankin ja Jatkeen toiveesta lieventää Nuijamiehen suojelumerkintää. Se oli vastoin valittua yhtenäistä linjaa rakennusten suojelumerkinnöistä.

Tekninen lautakunta äänesti lievemmän suojelumerkinnän voittajaksi puheenjohtajan äänen ratkaistessa. Kaupunginhallitus ja valtuusto kuitenkin palauttivat vahvemman suojelumerkinnän.

Pimiä: Kaupungin tavoitteena Nuijamiehen suojelu

Suojelumerkintöjen takia tuntuu takaperoiselta, että kaupunki itse tavoittelisi elokuvateattereiden purkamista.

Voi olla, että joku jäi nyt kaipaamaan vaihtoehtoa, jossa myös Kino-Aula olisi suojeltu. Sekin vaihtoehto on esitelty nyt esillä olevassa asemakaavaselostuksessa.

Maarit Pimiän mukaan kaupungin tavoitteena on mahdollistaa Nuijamiehen suojelu.

Pimiä sanoo, että purkuvaihtoehto haluttiin tuoda esille sen takia, että se joka tapauksessa nousee keskusteluun. Kun näytetään, mitä kaiken korvaaminen uudella käytännössä tarkoittaisi, on suunnitelmiin Pimiän mukaan helpompi ottaa kantaa.

Kummastakin vaihtoehdosta yksityiskohtineen virinnee vilkas keskustelu, niin kuin pitääkin. Suojeluvaihtoehdon sisältämä korttelin sisälle ahdettu rakennus nostattaa jo nyt kulmia.

Finnkino-episodi nosti Nuijamiehen valtakunnan uutisiin

Nuijamiestä kohtasi viime kesänä räyhäkkä episodi: Finn-Kino käytti poltetun maan taktiikkaa ja jätti jälkeensä pelkät elokuvateattereiden rangat.

Osuuspankki ja Finnkino pesivät hävityksen jälkeen kilvan käsiään ja antoivat historiaan jääviä keskenään ristiriitaisia lausuntojaan.

Syntyi kansanliike elokuvateattereiden puolesta. Kulttuuritila Nuijamies -yhdistyksen tukitapahtuma tammikuussa loi uskoa siihen, että elokuvateatterille löytyisi sen säilymisen takaavaa käyttöä. Tässä jos missä riittää työsarkaa, jotta suojelu voisi onnistua.

Valtakunnalliseksikin laventunut Nuijamies-case taitaa antaa pontta suojeluratkaisulle. Jos Nuijamies purettaisiin, se ylittäisi valtakunnallisen uutiskynnyksen, mitä tuskin kukaan haluaa.

Kaupungilla on kaavoitusmonopoli ja velvollisuus vaalia kaupunkikuvaa. Uudisrakennusvaihtoehtoa perustellaan eheytyvällä kaupunkikuvalla. Valtakadun varteen nousisi korkeahko tiivis rakennusmuuri.

Kaupungin viihtyisyyttä, vetoivoimaa ja matkailua halutaan lisätä. Nuijamiehen pilkottaminen raskaiden rakennusrivistöjen välistä auttaisi siinä.