Lappeenrannan lentokentälle maksetun kaupungin tuen kohtaloa pohditaan — Esitys asiasta on tulossa seuraavaan kaupunginhallituksen kokoukseen

800 000 euron takaisinmaksutavasta on erilaisia käsityksiä. Tukea tarvittiin, kun valtion avustuspäätös viivästyi Sipilän hallituksen kaaduttua.

Kai Skyttä

Suorat lennot Eurooppaan ovat tuoneet kaivattua toimintaa Lappeenrannan lentokentälle. Arkistokuva.
Suorat lennot Eurooppaan ovat tuoneet kaivattua toimintaa Lappeenrannan lentokentälle. Arkistokuva.

Lappeenrannan lentokentälle maksetun ison tukisumman kohtalo ratkeaa aikaisintaan lokakuun lopulla. Saimaan lentoasemasäätiö valmistelee parhaillaan asiasta esitystä kaupungille.

Lappeenrannan lentokenttä odotti keväällä hallituksen päätöstä miljoonan euron valtionavusta kentän toiminnan rahoittamiseksi. Päätös kuitenkin venyi hallituksen kaatumisen vuoksi.

Kaupunki tuli apuun ja myönsi kesäkuussa lentoasemalle 800 000 euron verran tukea. Avustuspäätöksessä todettiin, että avustus maksetaan takaisin siltä osin kuin valtio myöntää säätiölle tukea.

Lentokenttä sai vihdoin syyskuussa liikenne- ja viestintäministeriöltä lentopaikka-avustuksena 820 000 euroa. Kaupungin avustuksen takaisinmaksun tavasta ja aikataulusta on kuitenkin esitetty erilaisia käsityksiä. Esiin on tuotu muun muassa ajatus tuen muuttamisesta pitkäaikaiseksi lainaksi.

Vaikka liikenne Lappeenrannan lentokentällä on vilkastunut, kenttä tarvitsee monenlaisia rahoituskanavia turvatakseen toimintansa. Valtion ensi vuoden talousarviota ei ole vielä vahvistettu, mutta noin miljoonan euron suuruisen lentokenttäavustuksen arvellaan olevan mukana myös vuoden 2020 budjetissa.

Kaupunki neuvottelee parhaillaan kentästä hyötyvien lähikuntien kanssa, voisivatko ne osallistua lentokentän kustannuksiin. Myös laskeutumismaksut saattavat olla tulevaisuudessa entistä merkittävämpi rahoituskanava.

Lappeenrannan kaupunginhallituksen odotetaan käsittelevän lentokentän saaman tukisumman kohtaloa 28. lokakuuta pidettävässä kokouksessa.

Juttua muokattu 16.10.2019 kello 20.30. Korjattu Saimaan lentoasemasäätiön nimi oikeaan muotoon.