Etelä-Karjalaan vahva maskisuositus – Koronavirusepidemia maakunnassa vielä perustasolla, mutta kiihtymisvaiheen uhka on suuri

Koronavirus: Tilannekuvaryhmä kehottaa harkintaan muun muassa pikkujoulujen järjestämisessä.

Jussi Vehkasalo

Kasvomaskien käyttö myös joukkoliikenteessä on tärkeää. Kuvituskuva.
Kasvomaskien käyttö myös joukkoliikenteessä on tärkeää. Kuvituskuva.

Etelä-Karjalan COVID 19 tilannekuvaryhmä antaa erittäin vahvan suosituksen maskien nykyistä aktiivisempaan käyttöön. Laaja kasvomaskisuositus tulee voimaan lauantaista 28.11. alkaen.

Tilannekuvaryhmän arvioista kertoo Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote tiedotteella.

– Nähtävissä on selkeästi jo väsymistä tilanteeseen. Monet käyttäytyvät lepsusti eivätkä noudata suosituksia. Kansalaisia ei suuressa mittakaavassa valitettavasti tilanne tunnu huolestuttavan. Tämä on viruksen leviämisen kannalta huolestuttavaa. Kiihtymisvaihe on todennäköisesti vain ajan kysymys, jyrähtää infektioylilääkäri Pekka Suomalainen tiedotteen mukaan.

– Nyt ovat omat, paikalliset toimet epidemian hoidossa keskeisiä. Meidän tulee suhtautua tilanteeseen vakavasti, että säilytämme nyt hyvän sairastuvuustilanteemme. Kansalaisten tulee noudattaa olemassa olevia suosituksia esimerkiksi maskien käytössä huomattavasti nykyistä paremmin. Noudattamalla suosituksia, voimme välttää uusia rajoituksia esimerkiksi liikuntatilojen käyttöön liittyen kertoo alueellisen tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula tiedotteessa.

Tilannekuvaryhmä myös kehottaa työyhteisöjä erittäin vakavaan harkintaan pikkujoulujen järjestelyistä. Tämä perustuu suositukseen välttää yli 10 henkilön yksityistilaisuuksia.

Pääministeri ja maan hallitus pitävät tämänhetkistä koronatilannetta Suomessa erittäin vakavana. Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä on kuunnellut hallituksen viestiä ja ottaa tilanteen vakavasti. Tilannekuvaryhmä on arvioinut koronavirusepidemian olevan Etelä-Karjalan alueella vielä perustasolla mutta kiihtymisvaiheen uhka on suuri.

Eksote on myös huomioinut Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ohjeet ja suositukset epidemian leviämisen ehkäisemiseksi.

Etelä-Karjalan alueella halutaan välttää siirtymistä perustasolta kiihtymisvaiheeseen ja leviämisvaiheeseen. Ennakoivana toimintana fyysisiä kohtaamisia on edelleen vältettävä esimerkiksi etätyön tekemistä lisäämällä, työryhmä kehottaa. Julkisissa tiloissa tulee aina käyttää kasvomaskia ja huolehtia käsihygieniasta suositusten mukaisesti.

Yrityksiltä ja elinkeinoelämältä toivotaan omien työntekijöidensä suojaamista kasvomaskeilla tai visiireillä sekä velvoittamaan asiakkaansa käyttämään kasvomaskia tai visiiriä asioinnin yhteydessä.

Vahva ja laaja kasvomaskisuositus koskee kaikkia julkisia sisätiloja, joihin kuuluvat esimerkiksi kaupat, ostoskeskukset, pankit, kirjastot, kirkot ja kulttuurilaitokset.

Toisen asteen opetuksessa ja kansalaisopiston lähiopetukseen tulee voimaan laajempi maskisuositus Eksoten alueella. Oppilaitokset tarkentavat ohjeistustaan opiskelijoilleen. Perusopetus ei ole näiden toimenpiteiden ja suositusten piirissä.

Turvavälejä huolellisesti noudattamalla, maskeja käyttämällä sekä käsihygieniasta huolehtimalla tapahtumiin liittyviä riskejä on mahdollista pienentää.

– Tilanne Etelä-Karjalassa on toistaiseksi pysynyt varsin hyvänä. On kuitenkin huomioitava, että kun koko maan viruskuorma lisääntyy ja talvi on tulossa, jolloin ihmiset ovat enemmän sisätiloissa on riskinä myös täällä siirtyä nopeammin seuraavaan epidemiavaiheeseen, toteaa infektioylilääkäri Pekka Suomalainen tiedotteessa.

– Seuraamme tilannetta ensi viikkoon. Mikäli emme saa tilannetta rauhoittumaan, joudumme harkitsemaan vielä isompia rajoituksia esimerkiksi tilojen osalta, toteaa tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.

– Lappeenrannan kaupungin toivomus ja tahtotila on, että kaupungissa tehdään toimenpiteitä ennakkoon, että vältetään vakavammat seuraukset. Tavoitteena on voida elää alueella mahdollisimman normaalisti ja kyetä järjestämään tapahtumia hygieniaohjeet huomioiden. Tästä syystä Lappeenrannan kaupunki pitää tärkeänä laajemman maskisuosituksen antamista kaikkiin julkisiin tiloihin. Joulusesonki on tulossa ja ruuhkia on odotettavissa. Maskien käyttö kaupungissa on edelleen erittäin vähäistä riskeihin nähden, toteaa tiedotteessa Lappeenrannan kaupungin hyvinvointipalvelujen kehittämispäällikkö Sanna Natunen.

Luetuimmat