Samassa joukkueessa eskarilaisesta aikuiseksi - Icehearts-toiminta laajenee Lappeenrantaan

Yhdistys perustaa Lappeentaan kaksi joukkuetta syrjäytymisvaarassa olevista lapsista. Rahoituksesta vastaavat Eksote ja kaupunki.

Tuuli Truhponen

Joukkueet kootaan esikouluikäisistä, ja niiden on tarkoitus pysyä koossa läpi kouluvuosien lasten aikuistumiseen saakka. Kuvituskuva.
Joukkueet kootaan esikouluikäisistä, ja niiden on tarkoitus pysyä koossa läpi kouluvuosien lasten aikuistumiseen saakka. Kuvituskuva.

Lappeenrannan lasten ja nuorten lautakunta on hyväksynyt sopimuksen Icehearts-joukkueiden perustamisesta. Suomen Icehearts -yhdistys perustaa Lappeenrantaan kaksi joukkuetta joukkueurheilua varten. Lappeenrannan kaupunki ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) rahoittavat kumpikin yhden joukkueen ohjaajien palkat sivukuluineen.

Joukkueet perustetaan syrjäytymisvaarassa olevista esikoululaisista, ja ne toimivat siihen saakka, kunnes joukkueen jäsenet saavuttavat 18 vuoden iän. Ensimmäinen joukkue käynnistyy vuoden 2019 alussa, toinen vuonna 2020.

Kaupunki maksaa ensimmäisen joukkueen ohjaajakulut: ensi vuonna 45 000 euroa, seuraavana 50 000 euroa. Eksoten on määrä maksaa toisen joukkueen kulut: ensi vuonna 15 000 euroa ja seuraavana 50 000 euroa. Sen jälkeen korvaussumaa tarkastellaan vuosittain virka- ja työehtosopimusten palkankorotuksia seuraten.

Kaupunki ja Eksote voivat irtisanoa sopimuksen pakottavista syistä. Irtisanomisaika on kolme vuotta, jonka aikana Icehearts voi etsiä joukkueelle uuden rahoittajan.

Iceheartsin joukkueet ovat ennaltaehkäisevää lastensuojelua, jossa syrjäytymisvaarassa oleville lapsille tuodaan pitkäkestoinen ja turvallinen suhde läsnäolevaan aikuiseen. Tällä hetkellä Icehearts-joukkueita on 37 kappaletta kymmenellä eri paikkakunnalla. Jokaisessa joukkueessa on 25 lasta.

Lappeenrannassa Icehearts-toiminta käynnistyy yhdessä Eksoten perhepalvelujen ja kaupungin hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen kanssa.

Kommentoidut