Kiki saa nykyisin tulla Lappeenrannan kauppatorille myös silloin, kun siellä on myyjiä

Lappeenrannan kaupunki hyväksyi Kikin emännän Terhi Toikkasen kansalaisaloitteen koirien sallimisesta kauppatorilla myyntiaikaan.

Minna Mänttäri

Terhi Toikkasen kuntalaisaloitteen myötä Kiki-koira on tervetullut Lappeenrannan kauppatorille.
Terhi Toikkasen kuntalaisaloitteen myötä Kiki-koira on tervetullut Lappeenrannan kauppatorille.

Lappeenrantalaisen Terhi Toikkasen kansalaisaloitteen ansiosta koiran ulkoiluttaja ei enää riko järjestyslakia tuodessaan koiran kauppatorille toriaikaan.
Kaupunkikehityslautakunta hyväksyi Toikkasen elokuussa tekemän aloitteen, jonka mukaan Lappeenrannan kaupunki sallii koirien ulkoiluttamisen torialueillaan ja aukioilla.

Lemmikin omistajan on jatkossakin huolehdittava, ettei lemmikki aiheuta torilla häiriötä ja omistajan on korjattava mahdolliset jätökset. Kaupunki tai kulloinenkin tapahtumajärjestäjä voi edelleen rajoittaa lemmikkien torille pääsyä, mikäli siihen nähdään tarvetta.

Facebookin Lappeenranta-ryhmässä nousi kysymyksestä haloo

Toikkasen aloite sai alkunsa yhtenä kauniina lauantaisena syysaamuna. Toikkanen päätti lähteä kävelemään torille.


— Siinä samassa mulla tuli mieleeni, että saakohan sinne viedä koiria.


Toikkanen kysyi asiaa Lappeenranta Facebook-ryhmästä. Kysymyksestä syntynyt hulabaloo on kokonaan toisen messun aihe, mutta se tuli Toikkaselle selväksi, että ihmisillä on sosiaalisessa mediassa hyvin vahvoja mielipiteitä sen(kin) suhteen, saako koiria viedä kauppatorille vai ei.

Opin senkin, että järjestyslaki kieltää koirat torilla, mutta kunnalla on paikallisesti oikeus sallia se.


— Itselläni tästä lupakysymyksestä ei ollut niin voimakasta mielipidettä. Ajattelin kuitenkin, että jos haluaa vaikuttaa siihen sääntöön, ettei koiria saa viedä kauppatorille, pelkästään Facebookiin kirjoittamisella se ei onnistu.

Minna Mänttäri

Järjestyslaki kieltää koirat torilla, mutta kunnalla on oikeus sallia koirat. Lappeenrannan kaupunkikeihtyslautakunta hyväksyi Terhi Toikkasen kuntalaisaloitteen.
Järjestyslaki kieltää koirat torilla, mutta kunnalla on oikeus sallia koirat. Lappeenrannan kaupunkikeihtyslautakunta hyväksyi Terhi Toikkasen kuntalaisaloitteen.

Mikkelissä ja Kotkassa koirille myönnettiin lupa tulla torille

Toikkanen etsi netistä tietoa ja löysi artikkeleita, joissa kerrottiin, että esimerkiksi Mikkelissä ja Kotkassa kaupunki oli päättänyt sallia koirien tuomisen torille.

Mikkeli oli saanut kiellosta palautetta koiranomistajilta, eikä torikauppiaille ollut mitään koiria vastaan, joten pykäliä sorvattiin koirien eduksi.


— Opin senkin, että järjestyslaki kieltää koirat torilla, mutta kunnalla on paikallisesti oikeus sallia se.


Toikkanen löysi netistä kansalaisaloite.fi-sivuston, johon hän jätti Lappeenrannan kaupungille aloitteen, joka tarjoaa yhden tavan luoda Lappeenrannasta moniarvoinen, iloinen ja avoin karjalaiskaupunki. Aloitteen oli käynyt allekirjoittamassa muutama muukin.


— Olin huomannut koiralenkeillä Kikin kanssa, että ihmiset ilahtuvat valtavasti pienestä koirasta, varsinkin lapset ja vanhukset. Koiran näkeminen ja kohtaaminen tuottaa monelle paljon iloa, Toikkanen kertoo.

Koirille on kahvikojuilla ollut varattuina juomakuppeja

Koirat ja kauppatori ei ennen kaupunkikehityslautakunnan päätöstäkään ollut laiton yhdistelmä.


Ravintolanpitäjät ovat voineet vuodesta 2012 päättää, sallivatko ne koirien pääsyn tiloihinsa tai terassille. Muutamaan Lappeenrannan kauppatorin kahvikojuun koirat ovat ennen kiellon purkamistakin olleet tervetulleita.


Koirakielto perustui hygieniasyihin. Ennen vanhaan toreilla myytiin esimerkiksi raakaa kalaa ja lihaa, mutta nykyisin toreilla myydään melkein kaikkea muuta.
Linnuista on toreilla enemmän häiriötä kuin koirista, mutta niitä on vaikea pitää poissa houkuttelevilta ruoka-apajoilta. Helsingin kauppatorin yritykset häätää lintuja torilta ovat epäonnistuneet yksi toisensa jälkeen.