Kopteri kieppuu vinhasti vain metrien päässä sähkölinjasta — nouse sahauskopterin kyytiin videolla

Sähköyhtiöt torjuvat sähkökatkoksia helikopterisahausten avulla. Oheiselta videolta näet miltä hurjapäinen ja tarkkuutta vaativa työ näyttää.

Kun sähkölinjan reunustat sahataan helikopterilla, lumimassojen paino ei kaada puita sähkölinjoille talvimyrskyssä.

Helikopterisahaus vaatii erityistä taitoa lentäjältä. Kopterisaha heilahtelee vain metrien päässä sähkölinjasta. Väliin tulee haruksia ja poikittaislinjoja.

Jutun upotuksena oleva video on kuvattu viime viikonloppuna Mäntsälässä.

— Ei tässä enää lentämistä harjoitella, kyllä se pitää osata tässä vaiheessa, lentäjä Joachim Berggårdh sanoo.

Yksi sahauslento kestää yleensä reilun tunnin, sillä lennolle lähdetään kevyellä polttoainekuromalla. Sahauskopterilta vaaditaan huomattavaa ketteryyttä, jota raskas polttoainekuorma heikentäisi.

Helikopterisahauksen tarvetta vähentää tulevaisuudessa se, että yhä useammin sähköjohdot kaapeloidaan maan alle, jolloin sään ääri-ilmiöt eivät pääse enää vaikuttamaan. Erityisesti tämä näkyy maaseudulla.

Lue koko juttu Helsingin Sanomien sivuilta.

Kalle Koponen | Jukka Harju | Juho Maijala

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.