Suomalaismiehen risteilyalus takavarikoitiin Venäjällä juhannuksena, eikä yrittäjä ole saanut sitä vieläkään takaisin – ”Joku haluaa näyttää, että heillä on valtaa”

Omistaja ihmettelee, millaisiin mittoihin puuttuvasta luvasta alkanut kiista Venäjän tullin kanssa yltyi.

Elina Valtonen

Suomalaismiehen risteilyalus takavarikoitiin Venäjällä juhannuksena, eikä yrittäjä ole saanut sitä vieläkään takaisin – ”Joku haluaa näyttää, että heillä on valtaa”

Suomalainen matkailuyrittäjä on joutunut hankalaan tilanteeseen Viipurin tullin kanssa, sillä yrittäjän risteilyalus on ollut jo juhannusviikosta asti takavarikossa tullin laiturissa.

Pitkään matkailijoita Venäjälle Suomesta vienyt yrittäjä kokee joutuneensa mielivaltaisen viranomaiskohtelun uhriksi.

He sanoivat, että heillä on määräys pidättää minut ja että syy selviää, kun tullin erikoismies on paikalla.

Epäonninen matka alkoi kesäkuussa, kun haminalaisen JaPi-matkojen omistaja Jarmo Ahonen ajoi M/Y Charlotte -aluksensa Viipuriin. Siellä hän otti aluksensa kyytiin suomalaisryhmän.

— Olimme jättäneet ryhmän juuri Uuraan laituriin, kun sieltä tuli vilkut päällä tullin vene ja kiinnittyi meidän kylkeen. Samoin tuli rajavartioston vene. He sanoivat, että heillä on määräys pidättää minut ja että syy selviää, kun tullin erikoismies on paikalla, Ahonen kertoo.

Vartioituna tullin laiturissa

Lyhyen keskustelun jälkeen selvisi, että alus pitää siirtää Viipuriin tullin laituriin. Tullimiehiä kiinnosti aluksi alkoholinmyynti aluksella, jossa on Suomessa A-oikeudet.

Lopuksi tulli löysi syyksi kabotaasiliikenteen määräysten rikkomisen, mikä tarkoittaa sitä, että toisessa maassa harjoittaa liikennettä ilman lupaa.

Ahonen velvoitettiin hakemaan Suomesta lääkärinlausunto, jonka mukaan hänen terveydentilansa on kunnossa, hän ei ole huumeidenkäyttäjä eikä alkoholisti.

— Aikaa saatiin palamaan kaksi viikkoa tässäkin.

Alus on ollut koko ajan tullin laiturissa. Ahosen mukaan kyseessä on onneksi on vartioitu alue.

Oikeudenkäynti kahden viikon kuluttua

Nyt tieto on, että oikeudenkäynti Viipurissa olisi kahden viikon kuluttua. Alun perin sen piti olla jo kaksi kuukautta sitten.

— Joku nyt haluaa näyttää, että heillä on valtaa. Välillä tuntuu, että joku haluaa sen aluksen. Siitä pyydettiin aluksi 7 miljoonaa ruplaa (noin 100 000 euroa). Tämä oli tullin vaatimus siitä, että saisin viedä sen pois. Nyt siitä pyydetään noin 2,6 miljoonaa (40 000 euroa) ruplaa, että asia raukeaa. Mutta kun en ole tehnyt mielestäni väärin, niin hulluhan minä olisin jos ottaisin velkaa ja maksaisin sen Venäjän tullille.

Tilanne tulee kalliiksi Ahoselle myös sen takia, että hän ei pystynyt ajamaan muita matkoja Charlottalla koko kesänä. Hän laskee tappiokseen muutaman kymmenen tuhatta euroa.

Keskiviikkona aluksesta oli katkaistu sähköt.

HS pyysi asiasta tietoa Viipurin tullilta, mutta tiedusteluun ei haluttu vastata puhelimitse.

Suomen Pietarin-konsulaatti vahvistaa tapauksen, mutta ei kommentoi yksityistapausta.

Jukka Harju HS

Lue Helsingin Sanomien koko juttu tästä.