Ulkoilma haiskahti Imatralla maanantaiaamuna — Ympäristötoimi huomasi myös hajun, joka on peräisin rajan takaa Venäjän puolelta

Haju näkyy Imatran seudun ympäristötoimen mittareissa pienenä kohonneena tasona. Ympäristötoimen Minna Ahlqvistin mukaan hajut tuntuvat nenässä, mutta eivät ole terveydelle haitallisia.

jarmo hämäläinen

Svetogorskin kombinaatin piiput puhaltavat savujaan Imatran rajan pinnassa.
Svetogorskin kombinaatin piiput puhaltavat savujaan Imatran rajan pinnassa.

Imatralla ihmeteltiin maanantaiaamuna erikoista hajua. Myös Imatran seudun ympäristötoimi totesi maanantaiaamuna, että ulkoilma haiskahtaa.

Ympäristötoimi sai myös Rajapatsaalta asukkaalta palautteen hajusta. Vaikka hajua on ilmassa, ympäristötoimen mittareiden pitoisuustasot eivät ole korkealla: pienenä kohonneena tasona haju kuitenkin näkyy.

Ympäristönsuojelusuunnittelija ja ilmanlaadunmittauksista Imatran seudun ympäristötoimella vastaavan Minna Ahlqvistin mukaan tuuli tuulee eteläisestä suunnasta, joten hajut ovat peräisin rajan takaa Venäjän puolelta.

— Varsinaista tietoa meillä ei ole, mistä haju on peräisin. Se voi olla Svetogorskin paperitehtaalta tai jostain muusta toiminnasta etelän suunnalta, hän pohtii.

Imatran seudun ympäristötoimen Minna Ahlqvistin mukaan yleensä aina etelätuulilla rajan takaa kantautuu Imatralle hajua tai pölyä. Hän huomauttaa, että samalla tavalla Imatran omatkin tehtaat aiheuttavat hajuja Imatralla.

— Tehtaiden ylös- ja alasajojen sekä häiriötilanteiden aikana täällä saattaa haiskahtaa. Pitoisuudet ovat yleensä aina pieniä, eikä ne ole terveydelle haitallisia, mutta tuntuvat nenässä, Ahlqvist kertoo.

Hänen mukaansa tämän vuoden aikana tehtaista johtuvia hajuja ei ole Imatralla ollut sen enempää kuin muinakaan vuosina.

Imatralla ilmanlaatumittarit sijaitsevat Rautionkylässä, Mansikkalassa, Teppanalassa sekä Pelkolan raja-asemalla.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset